home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Test "Novosti": kragujevački "fijat 500 L" na posebnom skeneru naše redakcije. Moderan, sa ekonomičnim motorima, ovaj automobil osvaja tržište

Najprodavaniji automobil na našem tržištu poslednjih meseci je "fijat 500 L" koji se proizvodi u Kragujevcu. Razlozi za to su vidljivi na prvi pogled. Ovaj automobil, uz subvenciju od 3.000 evra, i uz kamatu od 2,99 evra za kredit na 72 meseca, i cenovno je "više nego konkurentan". Pri tome, u svojoj klasi, izgledom, obiljem opreme i kvalitetom - dominira.

- Interesovanje je veliko. Da nam isporučuju iz "Fijata" više vozila, lako bismo ih prodali - kaže Zorica Dimitrijević, direktor prodaje AK "Voždovac".

"Fijat 500 L nacionale", koji košta 10.900 evra, sa benzinskim motorom od 1,4 litra i sa 95 KS, od opreme "nema šta nema". Preciznije rečeno - nema radio.

Doplata od 850 evra na prvi pogled izgleda mnogo za radio-aparat, ali u takozvanom paketu 1, za tu sumu dobijate i električne podizače prozora na zadnjim vratima, elektropodesive spoljne retrovizore s funkcijom odmrzavanja, "tač-skrin" ekran sa CD MP3 plejerom i "blutut" konekcijom, kožni volan s komandama na obruču upravljača i kožnu ručicu menjača.

Upravo ovaj "paket 1" je i najčešći izbor naših sugrađana koji pazare "fijat 500 L nacionale". Veliki broj njih se odlučuje i za model sa dizel 1.3 multidžet agregatom, koji po svojoj ekonomičnosti gotovo da nema takmaca na tržištu.

SPECIFIKACIJE

* Motor: 1.248 ccm

* Snaga: 85 KS

* Obrt. moment: 125 Nm

* Od 0 do 100 km/čas: 12,3 sek.

Na našem testu imali smo model koji u auto-kući "Kole" u Zemunu služi kao test-vozilo, za čijim komandama je sedelo mnoštvo vozača, i koji je prevalio više od 15.000 kilometara!

Ako uzmemo u obzir to da prosečan srpski vozač godišnje prevali 7.000-8.000 kilometara (skup benzin - mala plata), jasno je da je "drugi pogled" na ovaj automobil prava stvar za sve one koji razmišljaju o dugovečnosti (kvalitetu) ovog automobila.

Sem nekoliko zamerki koje pripisujemo krajnjem nemaru vozača koji su ga probali, ovaj "naš" automobil izgleda kao da je malopre sišao s fabričke trake. Sedišta, pedale, ručice, prekidači, vrata pregrada, sve i dalje izgleda tip-top.

Kvalitet i dobra izrada nisu nešto sa čime bismo možda pre desetak godina poistovetili "Fijatova" vozila, pogotovo ona rađena po licenci u Srbiji, Rusiji, Španiji... Ali vremena se menjaju, pa je sada sasvim razumno očekivati da i iz Kragujevca (inače jedne od najmodernijih "Fijatovih" fabrika uopšte) sa trake silaze izuzetni automobili, besprekorno izrađeni od vrhunskih, trajnih materijala.

DIMENZIJE

* Dužina: mm

* Širina: 1.784 mm

* Visina: 1.665 mm

* Masa: 1.245 kg

Vožnja "fijata 500 L" je prijatno iskustvo. Mesta ima u izobilju, a jedinstvena preglednost, ogromne staklene površine, maestralno dizajnirana (i ukrašena) kabina, čine da se svi putnici osećaju kao u svojoj dnevnoj sobi.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je "500 L" nedavno na sve strožim "Evro NCAP" kreš testovima dobio svih pet "zvezdica" za bezbednost putnika (i pešaka), osvojivši 83 od maksimalnih 100 poena! Čak 94 odsto poena dobijeno je za zaštitu odraslih putnika, 78 za zaštitu dece, 65 za zaštitu pešaka i 71 odsto za sigurnosne sisteme za pomoć vozaču.

U standardnoj opremi "500 L nacionale" ima sisteme ESP, ASR, MSR (protiv proklizavanja točkova, elektronska kontrola stabilnosti, pojačavanje sile kočenja i slično), ali i "hil-holder", sistem za pomoć pri kretanju uzbrdo.

U osnovnom paketu opreme su i erbegovi za vozača i suvozača, kao i bočni erbegovi i bočne vazdušne zavesice. Otključavanje i zaključavanje je daljinsko, servo volan je podesiv i po visini i po dubini, prednji prozori imaju električne podizače, a tu su i manuelni klima-uređaj, tempomat... Vozačevo sedište se podešava i po visini, zadnja sedišta sa "fold and tumble" sistemom se "dele" u odnosu 60:40 i između njih postoji i zadnji naslon za ruke, "start-stop" sistem je standard za "tvin-er" i dizel motore...

FAS je nedavno proširio ponudu uvođenjem novih modela ("treking" i "living") i novih motora. Veliki deo proizvodnje se izvozi, a prodaja u Srbiji raste.

Posle svega nabrojanog, jasno je i zašto...

"PAKET 2"

Moguće je, uz "fijat 500 L nacionale", doplatiti i za "paket 2", koji sadrži svetla za maglu, parking senzore i aluminijumske felne od 16 inča.

Ovaj paket košta kao i "paket 1" - 850 evra.

Doplata za električno podesiva prednja sedišta sa grejačima, za podešavanje suvozačevog sedišta po visini i u lumbalnom delu, kao i za prednji naslon za ruku, iznosi 550 evra.

Doplata za metalik boju je 400 evra, a za "bikolore" - crni ili beli krov u dvobojnoj kombinaciji, iznosi 700 evra, bez obzira na to da li se radi o metalik ili pastelnoj boji.

Ukoliko ne znate kako da bolje potrošite 300 evra, mi vam preporučujemo doplatu za električni, panoramski krov.

Preuzeto sa: Novosti.rsčitanja : 1399Komentari

- "Interesovanje je veliko. Da nam isporučuju iz "Fijata" više vozila, lako bismo ih prodali - kaže Zorica Dimitrijević, direktor prodaje AK "Voždovac".
Jedino radnici FASa da rade i vikendom.
Nego, gde su oni koji su tvrdili da ovo nece niko kupovati?

Autor B.M. 31 Jul 2013, 09:49

Dobro je što je 500L popularan, pošto nam se celokupna ekonomija manje-više oslanja na taj auto.

Autor MV 31 Jul 2013, 10:15

Zluradih i neossnovanih komentara je sve manje, jednostavno su ostali bez teksta!

Auto je fenomenalan a za te pare i best-buy!

Autor carobnjak 31 Jul 2013, 12:36

Zašto nigde ne postoje podaci o perfomansama i potrošnji za 1.6 dizel 500 L i 500 L living? Je li to neka vojna tajna ili su tako loši?
O tome što na sajtu nema ni cene za njega smešno je i govoriti.

Autor rooster 01 Avg 2013, 23:33