home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Dakar reli se smatra jednim od najtežih motor sport događaja na svetu, kao i ekstremnim testom snage i izdržljivosti, kako za muškarce, tako i za mašine.

Po treći put, Volkswagen Privredna vozila će obezbediti veliki broj vozila kako bi podržali ovaj krajnje izazovan događaj, gde se najnoviji proizvodi testiraju u ekstremnim uslovima.

Postoji dosta novina vezano za 2012 Dakar reli. Start više nije u Buenos Airesu, već u rezort mestu Mar del Plata koje je udaljeno oko 500 km južno. Za razliku od prethodnih događaja karavan relija neće ići dva puta preko kontinenta i nazad do Argentine, već će ići od Čilea ka severu sve do Lime, glavnog grada Perua. A tim iz Volkswagena, koji je stigao do pobede u poslednje tri godine, ove godine neće učestvovati. Umesto toga, Motor Sport sektor je odlučio da se u potpunosti koncentriše na pripreme za planirano učešće u 2013 Svetskom reli šampionatu (sa modelom Polo R WRC).

Ali neke stvari se nisu promenile. Treći put za redom Volkswagen Privredna vozila su zvanični dobavljač vozila za Dakar Organizaciju. Kao “Zvanični dobavljač“, 30 Amaroka – uključujući i nove verzije sa automatskim menjačem i verziju Single kabina – i 8 Multivan Panamericana biće dati na korišćenje. I još jedan novajlija u karavanu podrške je model Crafter 4MOTION sa pogonom na sva četiri točka, iz firme Achleitner.

Sva vozila su odlično prošla test tehničkog prijema. Oprema za vanredna stanja (između ostalog i sistem za pozivanje za hitne slučajeve sa satelitskom podrškom) je pažljivo proveren, a posebna pažnja je poklonjena važnoj sigurnosnoj opremi, posebno u pogledu teških faza relija u pustinji. Iz tog razloga će većina Amaroka pratiti rutu relija, i u skladu sa tim oni su opremljeni kavezom za prevrtanje, udobnim sedištima predviđenim za trke, kao i sigurnosnim pojasevima.

Oko 250,000 ljudi je pratilo start na Plaza Colon u centru Mar del Plate i okolnim ulicama i bodrili su učesnike relija i vozila podrške na njihovom putu. Ukupno 178 motocikala, 30 kvadova, 161 vozilo i 74 kamiona su prešli preko startne rampe. 

Karavan Dakar relija treba da pređe nekih 9.000 km. Ruta najpre ide preko Argentine, zatim kroz Pampas, pa preko Anda, i preko 4.800 m San Francisco Pass do Čilea, gde je u poluvremenu predviđen dan odmora, i to 8. januar, u rudarskom gradiću Copiapo.

PR Porsche SCGčitanja : 669Komentari

@PR Porsche SCG
"Dakar reli se smatra jednim od najtežih motor sport događaja na svetu, kao i ekstremnim testom snage i izdržljivosti, kako za muškarce, tako i za mašine."
Прилично сексистичка изјава! Убеђен сам да би Јута Клајншмит имала штошта да вам приговори на ово...

Autor Гагиба 05 Jan 2012, 15:55