home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

VW Golf TCR

Samo su dva “folksvagen golfa GTI TCR” bila prijavljena za ovogodišnje, četrnaesto izdanje 24 časa Dubaija, ali se jedan od njih, onaj sa startnim brojem 112, upisao u pobednike.

Slava je pripala posadi nedavno formiranog švajcarskog tima Autorama motorsport/Volf-Pauer rejsing u sastavu Menden – Danc – Metler – Taner – Ogej. Ovaj kvintet je za volanom DSG automobila iz Volfsburga prešao 545 krugova prosečnom brzinom od 122,06 km/h i trijumfovao na Dubai autodromu, s ubedljivom prednošću od 4 kruga u odnosu na prve pratioce.

Švajcarsko-nemačka postava provela je poslednja četiri sata u kontinuiranom vođstvu u TCR klasi, bila je prva i u TCE turing diviziji, dok je u apsolutnom poretku trke rangirana kao 26. od 74 učesnika.

Za “folksvagen golf” ovaj rezultat je repriza prošlogodišnjeg, jer je i tada “VW” slavio na januarskoj 24-časovnoj trci, ali u rukama Likvi moli tima Engstler.

Drugo i treće mesto ovoga puta je pripalo “kuprama TCR” holandskih ekipa Bas Kuten rejsing i Red Camel-Jordans.nl. Trećeplasirana posada zaostajala je 7 krugova za pobedničkom, a do najnižeg stepenika podijuma dospela je iako je u jednoj fazi trke njena “kupra” #101 morala da bude dovučena do boksa, jer je ostala bez benzina!

Najzastupljeniji model u TCR klasi bio je “audi RS 3 LMS”, ali nijedan od pet prijavljenih automobila nije dospeo do podijuma, već su njihove postave morale da se zadovolje pozicijama 4, 5 i 6.

U TCR klasi i TCE diviziji najpre je vodio osvajač pol-pozicije, “audi RS 3 LMS”DSG #188 belgijskog AC Motorsporta. Njegov prvi tehnički problem bio je kvar pumpe za benzin.

Vođstvo je potom preuzeo sestrinski model #129 tima LMS rejsing/Bas Kuten rejsing sa finskim pilotima za volanom, ali samo nakratko, jer je pad pritiska ulja ovaj auto poslao u boks i bacio ga na osmo mesto u diviziji.

Čelnu poziciju nasledio je britanski “audi” #138 Tima Dajnemiks, ali se i on tamo nije dugo zadržao: zbog problema s kočnicama, udario je u ogradu, prerpeo je velika oštećenja i morao da odustane na mestu.

Ni jedina “honda sivik tajp R TCR” u ovoj trci, KCMG auto #122 sa posadom iz Hong Konga, nije bila mnogo bolje sreće. Ekipa je posle privremenog vođstva u jedanaestom satu imala problem da pokrene “sivik” pri izlasku iz boksa i pala je na treće mesto. Još gore je tek usledilo: tokom noći, u vreme kada je bio drugi, japanski auto se iz još nepoznatih razloga zapalio, što mu je u Dubaiju i presudilo.

Čelnu poziciju nasledio je engleski “audi” #138 Tima Dajnemiks, ali se i on tamo nije dugo zadržao: posle udarca u ogradu pretrpeo je velika oštećenja i morao je da odustane na mestu.

Ni jedina “honda sivik tajp R TCR” u ovoj trci, KCMG auto #122 sa posadom iz Hong Konga, nije bila mnogo bolje sreće. Ekipa je posle privremenog vođstva u u jedanaestom satu imala problem da pokrene “sivik” pri izlasku iz boksa i pala je na treće mesto. Još gore je tek usledilo: japanski auto se tokom noći iz još nepoznatih razloga zapalio, što mu je u Dubaiju i presudilo.

Autorama/Volf-Pauer “golf” ušao je u drugu polovinu 24-časovne trke kao lider u klasi i diviziji, jedan krug ispred AC Motorsport “audija” i 2 kruga ispred KCMG “honde”.

Iako je u zbiru proveo veći deo trke u vođstvu, AC Motorsport “audi” #188 nije uspeo da zadrži visoku poziciju. Opravka štete od sudara i posledičnog požara koštali su dragocenog vremena, pa je najbrži auto s kvalifikacija nastup završio peti.

Od dvanaest automobila u TCR klasi, na cilj 24-časovnog Dubai maratona stiglo ih je šest, a još dva su prešla 60% distance pobednika (najmanje 327 krugova), čime su ispunili uslov da zabeleže plsaman. “Kupra” Zenge motorsporta sa potpuno mađarskom posadom osmi je i poslednji klasifikovani automobil – njegov nastup završen je požarom posle 373 pređena kruga.

Izvor: Serbiaring.comčitanja : 451Komentari