home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Cupra e-Racer

Sa 25-godišnjim takmičarskim iskustvom i titulama u turingu i relikrosu, uz povremene izlete u reli disciplinu, Matijas Ekstrem je jedan od najraznovrsnijih trkača na svetu.

U biografiji osim jednog WRX i dva DTM naslova ima i 25 osvojenih DTM trka i trostruki je pobednik revijalne Trke šampiona.

Danas je Šveđanin ambasador Kupre i zvanični vozač “e-rejsera”, prvog potpuno električnog turing automobila, za čiji je razvoj zadužen. Njegov je zadatak da zajedno s ekipom inženjera i tehničara od “kupre e-rejser” napravi pobednički model u budućoj ETCR električnoj seriji, najavljenoj za 2020. godinu.

U tom cilju, Ekstrem je ovaj automobil prvi put testirao na autodromu Barselon Katalonija. Ovo su njegovi utisci.

“Uoči testa me je najviše radovala mogućnost kontrole i upotrebe totalne snage automobila. Mislim da je najveći izazov u navikavanju da vozim bez menjača i bez urlika motora kao reference da bih znao kojom brzinom ulazim u krivine.”

“Prvi osećaj je bio dobar, naročito pri dostizanju pune snage, prilikom izlaska iz sporih krivina na stazi. Baš sam uživao u prvom krugu, drugi je takođe prošao dobro, ali sam počeo da primećujem da isuviše forsiram zadnje gume. Treba mi još nešto vremena da se naviknem na zvuk motora, on je mnogo tiši od bilo kog drugog koji sam ranije vozio, a ja sam vrlo emotivan vozač.”

“Dodatno, moram da vodim računa o korišćenju energije u svakom krugu. To je suština kod električnog trkačkog automobila, gotovo podjednako važnja kao njegova brzina.”

“Nadam se da ću svojim iskustvom i povratnim informacijama “sa volana” moći da pomognem Kupra timu da auto učini bržim, ali u isto vreme i konstantnijim i lakšim za vožnju. Kad počnemo da se takmičimo s “kupra e-rejserom”, moramo da ciljamo pobede, a da bismo ih postigli, moramo da budemo dobro pripremljeni.”

Iz prethodne rečenice je jasno: Ekstrem ne namerava samo da učestvuje u tehničkom razvoju, već da se sa električnom “kuprom” i takmiči i pobeđuje.

“Meni pobede znače sve, isto važi i za “kupra e-rejser”, i za bilo koji drugi automobil s kojim sam se ikada takmičio. Dakle, san mi je da pobeđujem i da budem šampion. Želim da postavim Kupru na vrh podijuma u globalnom auto-sportu.”

“Kupra e-rejser” dostiže maksimalnu brzinu od 270 km/h, od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,2 sekunde, a od 0 do 200 km/h stiže za 8,2 sekunde. Njegova baterija teška je 450 kilograma, isporučuje 300 kW kontinualne snage, a dostiže maksimum od 500 kW. “Kuprina” četiri elektromotora dostižu 12.000 obrtaja (za razliku od 6.500 o/min kod trkačkog automobila pokretanog benzinskim motorom), i sve to u samo jednom stepenu prenosa.

Izvor: Serbiaring.comčitanja : 680Komentari