home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Rally Bohemia

Reli Bohemia je već odavno jedan od najpoznatijih na starom kontinentu. Popularan je medju publikom a veoma privlačan za prave majstore reli sporta.

U Češkoj je po kvalitetu i ugledu rame uz rame sa Barum relijem. Nastao je pod naslovom Škoda reli, ali je ubrzo promenio naziv u Reli Bohemia i uvek se održavao kod Mlade Boleslave, čuvenom i najznačajnijem mestu, kada je reč o fabrici Škoda. Oni koji bolje poznaju automobilski reli vrlo dobro shvataju šta je Škoda značila nekad a šta i danas prezentira u evropskom i svetskom šampionatu te najzahtevnije discipline automobilizma – reliju. Danas i mnoge najuglednije firme automobilske industrije nemaju istoriju kakvu ima velika i uvek cenjena Škoda.

Rally Bohemia

Ljubitelji sporta u našim krajevima i u Srbiju, imali su priliku da se „u živo“ uvere kakve je sjajne modele sklapala Škoda i da onda razumeju zbog čega je Škoda sa svojim asovima redovno pobedjivala u svojoj klasi a često i u generalnim plasmanima, u direktnom sudaru sa jačim automobilima.

Godine 1970. naš JU reli je uvršten u takmičenje medjunarodnog ranga, a to je bio pravi signal za češke reli eksperte da dodju u Jugoslaviju i da se ogledaju sa rivalima. Već na startu su Vitasek i Jelinek pobedili u svojim kategorijama i oduševili publiku sa „škodama 110 l“. Već naredne godine na JU reliju, Jelinek osvaja drugo mesto u generalnom, da bi 1976. godine neverovatni Kvajzer Svatopluk trujumfovao u generalnom (takmičenje je bilo dugačko čak 1902 kilometara, sa 13 brzinskih ispita a na cilj je kao suvozač u klasi „fića“ stigao i pisac ovih redova). Sledeće tri godine donose Česima još tri pobede u ukupnom poretku, za Zapadla, Kvajzera i Blahnu, i to sa briljantnom „škodom 130 RS“, koja je  bukvalno zapanjila publiku i sve aktere našeg relija.

Rally Bohemia

Ovogodišnji, 47. Reli Bohemia okupio je čak 95 posada (preko 30 sa „škodama) i kao i standardno izazvao veliko interesovanje. Česi su odvajkada proučili reli priče i s ponosom govore da su u Mladoj Boleslavi vozili i majstori poput Drogmansa, Ferjanca, Snijersa, Vebera, Baumšlagera… Tiri, Haninen, Lua….a da je minule godine na njihovom Bohemia reliju pobedio magični klinac iz Finske, 18. godišnji i golobradi Kale Rovanpera, naravno kao prava zvezda fabričkog tima Škode.

Rally Bohemia

Danas je u Češkoj okončan još jedan reli Bohemia. Bio je zanimljiv i vrlo uzbudljiv a posle 11 specijalnih brzinskih ispita, od ukupno 18, vodio je odlični Jari Hutunen, 26. godišnji as iz Finske sa „hjundaiem i20“. Ipak finiš je pripao domaćim vedetama. Ovoga puta je pobedio veteran, 43. godišnji Vaclav Pech junior, sa „ford fokusom“, za 6.4 sekunde ispred trofejnog i zaista legendarnog Jana Kopeckog, sa najnovijom „škodom fabijom reli 2 Evo“. Interesantno je spomenuti da su obadvojica po 7 puta bili nacionalni reli šampioni a da je na Bohemia reliju 8 puta trijumfovao Kopecki. Vaclav Pech junior je čak 26 puta startovao na tom reliju a ovo mu je tek druga pobeda na Bohemiji. Treće mesto na podijumu pripalo je pomenutom Fincu, Jari Hutunenu, uz zaostatak od 49,8 sekundi.

Djordje Djenić / Mojsvetbrzine.rs



čitanja : 293



Komentari