home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vesti iz Formule 1

22 Jul 2021 - 21:36 Sport Link
F1 šefovi

F1 zapretila kaznama: Šefovi timova ne mogu više da lobiraju

Kako prenosi Sport Klub, timovi Formule 1 upozoreni su da bi mogli da budu kažnjeni ukoliko njihovo osoblje bude bez prethodnog odobrenja stupilo u kontakt sa direkcijom trke tokom procesa istrage incidenata.

Veliku nagradu Velike Britanije obeležio je sudar Maska Ferstapena i Luisa Hamiltona. Šef Mercedesa Toto Volf je tokom prekida direktoru trke Majku Maziju poslao imejl sa objašnjenjem zašto njegov vozač nije kriv za udes, posle čega je dobio preporuku da ode do direkcije trke.

Odmah je isto učinio i šef Red Bula Kristijan Horner, koji je želeo da bude siguran da će nadležni uzeti u obzir i izvešaj njegovog tima o incidentu. Posle svega toga digla se velika prašina.

U početku je Mazi rekao da ne vidi problem u tome da čelnici timova razgovaraju sa direkcijom trke:

„Ako imamo incident, pozovemo sve timove i vozače da dođu. Tako je bilo u Monci prošle godine… Tokom pauze, ta mogućnost postoji“.

Ipak, izgleda da je Mazi promenio mišljenje, te je upozorio timove da neći tolerisati ishitrene posete direkciji trke. U poruci koja je poslata svim takmičarima navodi se da će svima biti potrebno prethodno odobrenje.

Timovima je rečeno da bi u slučaju kršenja ovog novog pravila mogli da se suoče sa sankcijama prema članu 12.2.1.i Međunarodnog sportskog kodeksa FIA. Kazne za takav prekršaj mogu se kretati od opomene pa sve do diskvalifikacije.

Izvor: Sportklub.rs

Foto: Imago Sports

Volf: Hamilton ne bi slavio da je Maks bio ozbiljno povređen

Toto Volf, šef Mercedesa, kaže da se Luis Hamilton oseća „prilično opušteno“ uprkos brojnim napadima posle sudara sa Maksom Hamiltonom na Silverstonu.

„Situacija je bila prilično uznemirujuća i sa sportske tačke gledišta mogu da razumem ogorčenje naših rivala, jer nisu završili trku“, istakao je Volf.

Ipak Totu smeta upotreba teških reči.

„Nikada ranije ovakav rečnik nije korišćen. Sve je otišlo na lični nivo. Mnogo uvreda je dobio Luis. Međutim i pored svega on je prilično relaksiran“, izjavio je Volf.

Posebno se komentarisala burna proslava pobede od strane Hamiltona, dok je Ferstapen bio u bolnici.

„Čuli smo kroz razgovor ljudi iz Red Bula da Ferstapen nije doživeo teže povrede i da je sa njim sve u redu. Sigurno ne bi slavili da je situacija sa Maksom bila ozbiljna. Luis je i tokom trke pitao da li je Ferstapen izašao iz bolida. Veoma je važno to da se zna“, rekao je Volf.

Izvor: Sportklub.rs

„Hamilton je prestrogo kažnjen, sve je uradio po pravilima“

Kazna koju je Luis Hamilton dobio zbog sudara sa Maksom Ferstapenom na 'Silverston' bila je prestroga, smatra tehnički direktor Mercedesa Džejms Alison.

Hamilton je proglašen krivim za incident koji se dogodio na startu trke za Veliku nagradu Velike Britanije, zbog čega je kažnje dodavanjem 10 sekundi. Ferstapen nije mogao da nastavi takmičenje, pošto je prebačen u bolnicu.

„Čini mi se daje prestrogo kažnjen“, rekao je Alison.

„Što se nas tiče, manevar koji je izveo Luis je bio apsolutno u skladu sa pravilima FIA. Hamilton je potom izveo još dva preticanja prema istim uputstvima, a nije bilo kontakta u tim slučajevima“.

Uprkos kazni, sedmostruki šampion je u nedelju ostvario pobedu.

Takmičenje u Formuli 1 nastavlja se 1. avgusta, kada je na programu trka za Veliku nagradu Mađarske.

Izvor: Sportklub.rsčitanja : 305Komentari