home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

JLR MLA

Nije tajna da Jaguar Land Rover radi na nekoliko novih modela, ali je sada i zvanično potvrđen plan koji predviđa lansiranje tri nova vozila, među kojima je i Defender, do 2024. godine.

Ove vesti su zvanično potvrđene na prezentaciji koju su predstavnici kompanije održali za investitore, a po tom planu dva nova modela će biti predstavljena između 2020. i 2021. godine. Slajdovi prezentacije nam otkrivaju da je jedan od tih modela Defender, kojeg mnogi sa nestrpljenjem očekuju, dok bi drugi model mogao biti Jaguar J-Pace. Treći novi model će biti predstavljen u periodu između 2022. i 2024. godine. Još uvek ništa nije zvanično, ali bi to mogao biti Range Rover Allroad. Sa druge strane, možda će biti i neki potpuno drugačiji automobil, s obzirom da Land Rover planira da na tržište plasira seriju od nekoliko Defender modela.

Osim potvrde da će predstaviti tri nova modela, prezentacija sadrži i neke dodatne informacije o dveju novih platformi MLA (Modular Longitudinal Architecture) i PTA (Premium Transverse Architecture). Ova druga, PTA platforma će debitovati na redizajniranom Range Rover Evoque, a biće osnova na kojoj će biti bazirani i drugi, manji krosover modeli. Detaljnije, nova PTA platforma će omogućiti plug-in hibridnim vozilima i vozilima sa „blago“ hibridnim pogonom da njihove baterije budu smeštene ispod poda. Takođe, iz kompanije obećavaju da će ova platforma doprineti udobnijoj vožnji i unapređenoj aerodinamici.

Sa druge strane, MLA platforma će debitovati oko 2020. godine i očekuje se da će na njoj biti baziran potpuno novi, gore pomenuti, Defender. Ona je dizajnirana kako bi mogla da podržava različite pogonske sklopove među kojima su SUS agregati, „blago“ hibridni sistemi, plug-in hibridi i potpuno elektični pogon.

Fokus na „eklološkim“ pogonskim sklopovima će imati veliku ulogu u budućoj strategiji kompanije JLR, s obzirom da britanci žele da električna i plug-in hibridna vozila čine 20% ukupne prodaje njihovih modela. S tim na umu, svi novi modeli će dobiti i elektrifikovani pogon do 2020. godine. Čak i modeli sa konvencionalnim SUS agregatima će postati „čistiji“ zahvaljujući upotrebi aluminijuma radi smanjena težine vozila. Takođe, budući modeli će biti i aerodinamičniji i imaće ekonomičnije agregate.

Izvor: Vrelegume.rs

Foto: JLRčitanja : 341Komentari