home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford Evos

Ford je prošle godine već prekinuo proizvodnju američkog Fusiona, dok će krajem marta 2022. godine prestati i proizvodnja njegovog evropskog brata Mondea.

Kompanija je naime pre nekoliko meseci saopštila da će sledeće godine prekinuti proizvodnju aktuelnog Mondea (limuzine i karavana) u fabrici u španskoj Valensiji, i to zbog sve većih promena u željama kupaca. Drugim rečima, zbog rasta popularnosti SUV/crossover modela i pada interesovanja za klasičnim limuzinama.

Ovde treba podsetiti da je Mondeo prve generacije u Evropi predstavljen početkom 1993. godine (kao zamena za dotadašnju Sierru), kao i da je do sada na Starom kontinentu prodato oko 5 miliona Mondea (svih generacija zajedno).

Međutim, ovih dana je na nemačkim putevima uhvaćen Fordov maskirani test automobil, za koji se pretpostavlja da će u Evropi biti zamena za Mondeo a u Americi za Fusion.

Neki izvori pominju da će se ovaj novitet u Evropi možda prodavati kao Mondeo Evos, kao i da će imatoi drugačiji zadnji deo u odnosu na Ford Evos koji je nedavno predstavljen na sajmu automobila u Šangaju.

Naime, dok je kineski Evos nekakav miks između karavana i crossovera, evropski će dobiti crossover-coupe formu.

Evropski model se očekuje tokom modelske godine 2023, i to verovatno sa hybrid i plug-in hybrid verzijama (kineski Evos će biti dostupan samo sa 2,0 litarskim EcoBoost turbo benzincem).

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Više slika na sajtu Motor1.comčitanja : 703Komentari