home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kada Porsche na tržište izbaci svoju najjaču i najbržu “911-icu” do sada, malo kome pada na pamet da kaže da mu fali snage, ali tjuning kuća TECHART  ponovo se usudila da zakorači u apsolutno ludilo.

Pionir premium tjuninga u Srbiji, kompanija BOTTA, koja je na tržištu prisutna već 9 godina, nakon zapaženih radova sa Brabusom,Hammanom, AC Schnitzerom, Caractereom i ABT-om ovaj put se oprobala, u svom najskorijem projektu, sa TECHART-ovom preradom. Uspešno izvedena poboljšanja motora, aerodinamike kao i estetskih detalja potvrdili su postojanost ove kompanije.

Naizgled jednostavne izmene, zapravo su u senci ogromnog truda i istraživanja čitavog TECHART tima, koji već ima vrlo uspešnu istoriju sa štutgartskim proizvođačem. Jednostavne, jer se “zver” budi na dodir dugmeta, da, to je sve što je potrebno. Medjutim iza tog dugmeta leži veoma komplikovan TECHTRONIC sistem koji je specifično izrađen da se ne meša sa drugim elektronskim funkcijama ovog monstruozno brzog automobila, koji svoju snagu duguje 3.8-litarskom motoru sa dva turbo punjača, dovedenog do savršenstva u skladu sa nemačkim duhom.

Iz fabrike, impozantni auto izlazi sa 560KS i 700Nm obrtnog momenta (sa mogućnošću proširenja do 750Nm u režimu Sport i Sport plus). Ta statistika pada u zaborav, jer je TECHART uspeo da izvuče dodatnih 60KS mapiranjem samog “mozga” automobila, a uz to, “izvlači” još mamutskih 130 Nm obrtnog momenta. Performanse koje ovaj auto poseduje nakon “budženja” dovode ga u nišan nekih od najjačih imena u auto industriji, više nego zasluženo. Kao dokaz toga, govori činjenica da nakon prerade “911-ica” stiže do “stotke” za zapanjujućih 2.8 sekundi.

Da bi ponašanje automobila ostalo neizmenjeno, TECHART se postarao i za aerodinamička poboljšanja, na prvi pogled beznačajna, ali veoma, veoma potrebna. Prednji branik sada krasi spojler sa aktivnom aerodinamikom, napravljen od kompozita ugljeničnih vlakana i poliuretana.Na prednjim usisnicima, nalaze se aero krilca, koja se mogu i zanemariti na prvi pogled, ali su zaslužna za pravljenje dinamičkog protoka vazduha koji pomaže pri usmeravanju prednjeg kraja. “Nos” automobila takođe krasi karakterističan dvodelni usisnik crne boje, pridodavajući utisku veoma ozbiljnog sportskog automobila. Pragovi auto čine kompaktnijim i tu su da, pored estetske funkcije, osiguraju da auto bolje prijanja.

Prava počast se, međutim, mora odati ogromnim HRE P1 felnama (dimenzija guma F: 225/30/21 i R: 325/25/21) koje koje privlače svaki pogled. U pitanju su brušene felne, vrlo osobene “gunmetal” boje, jedinstvene na našim prostorima.

Idući prema zadnjem kraju automobila, između izduvnih cevi nalazi se prava poslastica, difuzor, koji upotpunjuje čitavu senzaciju. Sama izduvna grana je u velikom delu modifikovana da pruža gromoglasni zvuk dostojan svakog trkališta.

Bitno je i da je TECHART imao na umu da je ovo auto koji ljudi voze na dnevnoj bazi i prisustvom ventila omogućili su promenu između dve vrlo različite note auspuha. Na zadnjem staklu nalazi se i mali spojler koji pomaže pravilnije strujanje vazduha.

Pored toga, prisutni su i sitni kozmetički dodaci, kao što su prstenovi oko prednjih farova kao i sitni detalji na vratima, a uz to i znak TECHART-a koji u skladu sa tradicijom menja Porsche-ov štit na haubi.

BOTTA je i ovog puta odradila izvrstan posao, pokazujući prisutnost svih najboljih tjuning kuća u Srbiji.

www.botta.rs (tekst: Strahinja Ristić  foto: Djordje Bošković)čitanja : 940Komentari

Bas dobro izgleda ovako..steta sto je preskup za nas obicne smrtnike

Autor NemanjaBB 01 Jul 2014, 17:51