home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Iako je većina električnih automobila i dalje preskupa za prosečnog kupca, neki proizvođači priznaju da čak i uz tako visoke cene beleže gubitke na svakom prodatom primerku.

Razvoj i proizvodnja modela na struju koštaju mnogo auto-kompanije, pa se one često udružuju kako bi zajedničkim snagama došli do jeftinijeg novog električnog automobila.

Iako neki proizvođači, poput Tesle, dobro zarađuju na prodaji svojih električnih vozila, FIAT priznaje da na svakom isporučenom modelu 500e na struju upiše gubitak od čak 20.000 dolara.

Ovu zapanjujuću informaciju lično je otkrio prvi čovek FIAT-Chryslera, Serđo Markione, tokom govora na jednom univerzitetu u Italiji. Poređenja radi, General Motors je objavio da na svakom prodatom primerku električnog modela Chevrolet Bolt gubi 9.000 dolara.

U ovu računicu su, pored fabričkih troškova same proizvodnje, uračunati i ogromni izdaci koje kompanije daju na istraživanje i razvoj modela na struju.

Inače, FIAT 500e napravljen je pre svega za tržište SAD, gde bez obračunatih subvencija košte oko 33.000 dolara. Pogoni ga elektromotor od 113 ks (83 kW) i 200 Nm, a sa punim baterijama može da pređe do 135 km.

Kako prenosi Blumberg, Markione je u svom govoru rekao da uprkos tolikim gubicima namerava da nastavi sa “elektrifikacijom” modela FIAT-Chryslera.

On je kazao da je, iako se lično ne slaže sa tim, razvoj električnih automobila u ovom trenutku neminovan i da je, naročito u Evropi, automobilska industrija krenula tim pravcem.

Markione smatra da tradicionalne auto-kompanije zato moraju da ubrzaju razvoj svojih električnih modela kako bi mogli da se takmiče sa Ilonm Maskom i “Teslom”, koji se, prema njegovim rečima, “kreću brzinom rakete” kada je reč o automobilima na struju.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 548Komentari

Ne veruj latinima ni kada poklone donose....

Autor Dzordz 06 Okt 2017, 09:48

stara vest, bila je i davno ista, pitanje je samo koliko komada prodaju....a prodaja je smešna---cenim

Autor s mile 06 Okt 2017, 10:14

Promašaj.
Kada cena bude kao benzincu i autonomija veća nego do trafike, onda ima smisla.

Autor P1 06 Okt 2017, 10:30

Autor Dzordz 06 Okt 2017, 09:48
Slazem se.
Kako li drugi ne prave gubitke a oni prave...
Inace po zapadnoj Evropi "zeleni" vec zadnjih par meseci imaju 4,5 % trzista.Iz godine u godinu ce se povecavati procenat jer je neminovno da ce biti veci domet baterija,vise stanica za punjenje,nize cene i sto je najbitnije,vise ponudjenih modela.
Sad uz ove lude cene,bez obzira na subvencija,pa guraju dobro.
Dizel ce u zapadnoj Eropi vec za 5,6 godina biti samo prljava proslost.

Autor BMW SERIES 8 06 Okt 2017, 11:35

Do pre koji mesec su se zalili kako gube 40 hiljada, a na kraju ce biti da zaraduju po svakom. Ovo je kao kad Fox kaze kako je izgubio novac po filmu koji je kostao dva miliona, a zaradio 100.

Da ne veruju u elektrifikaciju ne bi im dva glavna nova modela oba bili elektricni.

Autor Fordovac 06 Okt 2017, 12:31

Na sajtu Autorepublika je bio lep članak, u kome se pominje i intervju sa nekim "mozgom" Toyote, koji ( ako se dobro sećam) tvrdi da od E-vozila ni u dogledno vreme neće biti ništa značajno promenjeno na bolje. Otprilike, "jone ne možeš naterati da se brže kreću pri punjenu, to je hemija", pri čemu je "najgora stvar koju možeš da uradiš jendoj bateriji, osim njenog pregrevanja, upravo "brzo punjenje"".
Jer, jedno "brzo punjenje" amorortizuje/haba bateriju kao 20 "sporih".
I zato misli da Teslini "super punjači", osim što u potrebnoj meri ne rešavaju problem dužine punjenja baterija, u osnovi uništavaju baterije.
I kočano, sagledavajući sve manjkavosti E-vozila, veli da Toyota ne namerava da u skorije vreme značajnije ulaže u njih...
Već samo u hibride i vodonične verzije.

Autor moron 06 Okt 2017, 15:10

Gubitak od 20.000 hiljada? Pa koliko onda kosta ceo auto? Fica ima cenu kao Bolt? Kakve gluposti pa ko jos veruje u ovakve price. Toyota pokriva veliki deo americkog trzista gde su ustvari i odlucili da se razvijaju hibridi umesto el. automobila svojevremeno kada je GM napravio veoma uspesan EV koji je unisten zbog naftasa. Taj novac treba vratiti. Daklke sve je politicki pokriveno a naftna industrija koja je u Americi veoma jaka nece propasti pojavom EV vec proizvodnjom hibrida sve se pokriva. To je trajalo do nedavno pa su neki ipak odlucili da prave EV makar opet zbog naftasa oni moraju biti mnogo skuplji kako bi zauzeli samo deo trzista. Sve je tu jasno. Neka samo neko objasni zasto je EV duplo skuplji kad je mnogo jednostavniji za proizvodnju itd. Sto se tice autonomije i baterija davno je to reseno ali se namerno ide u mnogo tezem (pogresnom) pravcu.

Autor bk 06 Okt 2017, 20:38

Jel ovaj model na navijanje?

Autor Orlo 07 Okt 2017, 00:14