home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Iza naziva Shelby 1000 krije se Ford Mustang čiji 5,2 litarski V8 motor razvija 1.000 konjskih snaga, a Shelby će godišnje proizvoditi 50 primeraka.

Besomučna trka za konjskim snagama očigledno ne jenjava, a među poslednjim primerima enormno snažnih automobila je Shelby 1000 koji je legendarna američka kompanija premijerno predstavila na Sajmu automobila u Las Vegasu.

Četvorocifreni broj u nazivu automobila označava broj konjskih snaga koje su inžinjeri Shelbyja "ugurali“ u 5,2 litarski V8 motor "pozajmljen“ iz modela Shelby GT350. Za konačan rezultat motor je potpomognut asistencijom Whipple mehaničkog kompresora, novog sistema ubrizgavanja goriva i kapacitetnijeg međuhladnjaka. Rekalibrisana je i centralna upravljačka jedinica, a unapređen je i ručni menjač.

Značajno povećanje snage naglašeno je novim aerodinamičkim karoserijskim komponentama koje su optimizovane za korišćenje na stazi, a u prilog tome ide višestruko podesivo oslanjanje i komplet namenskih Brembo kočnica. Proširen je i trag točkova na obe osovine, a na širim ojačanim 20-inčnim felnama kupcima će se nuditi gume za stazu.

"Zamenili smo svaku značajniju komponentu u nastojanju da kreiramo automobil koji će na stazi s lakoćom pokazati svoj potencijal“, rekao je na premijeri prvi čovek odeljenja za razvoj Vince Laviolette.

I dok je prethodna generacija modela Shelby 1000 mogla da se kupi i u konfiguraciji za korišćenje na javnim putevima, u Shelbyju će najsnažniju opciju ovoga puta ponuditi samo u "track“ opciji po ceni od 203.190 dolara.

Prvi primerci će do svojih vlasnika stići u prvom kvartalu naredne godine, a za kupce koji svoj Mustang žele da voze i van staze tu je i dalje Shelby GT350.

Izvor: Klix.ba

Foto: Shelbyčitanja : 358Komentari