home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Drugi po veličini evropski proizvođač automobila Pežo-Sitroen je objavio da je prodaja vozila u prošloj godini smanjena za 8,7 odsto.

Kompanija je saopštila da je 2008. prodala ukupno 2,95 miliona putničkih automobila i kamiona, a u prethodnoj godini 3,23 miliona. Zapadno-evropska prodaja pala je 11 procenata, na 2,08 miliona vozila, a udeo udruženih kompanija na tom tržištu ostao je nepromenjen.

Isporuke u centralnoj i istočnoj Evropi smanjene su 6,1 odsto, dok je u Rusiji prodaja skočila 59 odsto, a u Kini je smanjena 14 procenata, bez obzira na to što je u prvoj polovini prošle godine godine porasla za 13 odsto.

Pežo-Sitroen je izbegao oštar pad na tržištu automobila, zadržavajući udeo na globalnom tržištu od pet procenata, saopštila je kompanija.

Većina evropskih auto-kompanija zatvorila je pogone i suspendovala hiljade radnih mesta kako bi se smanjilo gomilanje zaliha neprodatih kola zbog pada potrošačkog poverenja i oštrijih uslova kreditiranja nabavke kola.

Pežoov manji domaći rival, kompanija Reno, objavila je početkom januara da je smanjila zalihe na 70 hiljada vozila, sa više od sto hiljada u septembru, nakon što je skresala proizvodnju do 50 odsto u četvrtom tromesečju.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Peugeot čitanja : 952Komentari

Auuuuuu rugobe.

Autor F-150 14 Jan 2009, 01:23