home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Švedski Saab je dobio odobrenje Evropske unije za dobijanje državnih garancija za preuzimanje 400 miliona evra kredita od Evropske investicione banke (EIB).

Saab je od američkog "Dženeral motorsa" (GM) nedavno kupila holandska kompanija Spajker koja procenjuje da će biti potrebna oko milijarda evra za konačno preuzimanje Saaba i razvoj tri ili četiri njegova nova modela, od čega će deo novca biti obezbeđen kreditom EIB.

Komesarka Evropske komisije za konkurentnost Neli Kros kaže da će državne garancije doprinedi uspešnoj primeni poslovnog plana Saaba, ali da se pri tom neće kršiti evropska pravila o konkurentnosti.

Prema planu Saaba kredit od 400 miliona vera koristiće se za ulaganja u projekat vredan milijardu evra za izradu energetski efikasnih i bezbednih automobila.

Novi vlasnik Saaba planira da posrnuli švedski proizvođač kola ponovo počne da posluje sa profitom do 2012. godine. Programom je predviđena proizvodnja i prodaja 100 do 125 hiljada automobila godišnje, najavio je novi vlasnik.

Spajker je krajem januara kupio Saab od GM za 74 miliona dolara. Analitičari sumnjaju da će Spajker, mala kompanija koja nikada nije poslovala sa profitom, uspeti da preokrene stanje u Saabu, koji je prošle godine prodao 40 hiljada automobila i imao gubitak od 400 miliona evra.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Saabčitanja : 806Komentari

Imam utisak da ce saab vrlo brzo da postane profitabilan. Nadam se da ce biti tako jer su saab automobili stvarno posebni.

Autor Damko 10 Feb 2010, 21:50