home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Italijanski "Fijat" i ruski "Solers" uložiće 2,4 milijarde evra (3,3 milijarde dolara) u zajedničko preduzeće koje treba da proizvodi oko pola miliona automobila godišnje, u nastojanju da se obezbede nova trštišta, pošto je u Italiji i u nekim drugim evropskim zemljama najavljeno ukidanje podsticajnih mera za prodaju vozila.

Realizacija tog projekta dovešće do stvaranja drugog najvećeg "igrača" na tržištu automobila u Rusiji, posle "Avtovaza", u kome francuski "Reno" drži većinski paket akcija, prenele su agencije.

U novom zajedničkom rusko-italijanskom preduzeću montiraće se devet "Fijatovih" modela, kapaciteta 500.000 vozila godišnje. Dve firme planiraju izvoz do 10 odsto ukupne proizvodnje, a pored automobila, izrađivaće menjače i motore u Rusiji.

Zapadni proizvođači automobila pokušavaju da udruživanjem kapitala i proizvodnje smanje troškove u borbi protiv pada prodaje i proizvodnje. Vlade su pomogle povećanje prodaje uvodjenjem poreskih olakšica i različitih subvencija, ali su te mere u većem broju zapadnih zemalja obustavljene zbog nestašice novca, što će uticati na drastičan pad potražnje.

Kompanija "Solers", nekadašnji deo imperije čelika ruskog tajkuna Alekseja Mordašova, u poslednjih nekoliko godina razvila se u vodećeg ruskog proizvođača vozila. Ona je prodala 62.000 automobila u 2009, kada su ukupne isporuke vozila na tom tržištu bile prepolovljene.

Novo zajedničko italijansko-rusko preduzeće najverovatnije će zameniti firmu GAZ, koju kontroliše milijarder Oleg Deripaska, u vladinim planovima da formira drugu veliku firmu između ruskog i inostranog proizvođača automobila, koja bi mogla da konkuriše partnerstvu "Reno-Avtovaz."

Autor : Tanjug.rsčitanja : 807Komentari

a kakva je ta marka

Autor dejo 11 Feb 2010, 15:44

ako bude moglo da se kupi neko vozilo kvalitetno do 4-5 soma evra, onda bi mozda i uspeli da prodaju toliko auta godisnje :D

Autor nebojsa 11 Feb 2010, 19:43