home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Direktor kompanije "Kija motori" Čung Sung-Eun, drugog po veličini južnokorejskog proizvođača automobila, podneo je ostavku preuzimajući odgovornost za opoziv više od 100.000 automobila u svetu zbog tehničke neispravnosti električnih instalacija na unutrašnjim svetlima, saopštila je kompanija u Seulu.

Čung, koji je istovremeno i potpredsednik "Kije", povukao se sa mesta direktora u petak, izjavio je portparol kompanije Mihael Ccoo, navodeći da je ostavka zatražena bez ikakvog obrazloženja posle nedavnog globalnog opoziva automobila.  

Kompanija "Kija" je poslovno povezana sa "Hjundaijem", najvećim proizvođačam kola u Južnoj Koreji i skupa čine petu najveću automobilsku grupaciju na svetu.

Ostavka Čunga stigla je u sred talasa opoziva koji su potresli svetsku autoindustriju od kada je japanska "Tojota" pocela da poziva na tehnički pregled vozila u oktobru prošle godine.

Japanska "Tojota", najveći proizvođač kola na svetu, opozvala je više od 10 miliona vozila zbog različitih problema, uključujući i nevolje sa pedalama za gas i sa podnim prostirkama.

Južnokorejska agencija Jonhap objavila je da je ostavku šefa "Kije" Čunga zatražio predsednik "Hjundaija" Čung Mong-Koo, ali tu tvrdnju niko nije želeo da potvrdi u udruženim kompanijama.

Početkom ovog meseca "Kija" je pozvala na servis oko 35.000 vozila prodatih u SAD zbog tehničke neispravnosti električnih intalacija na unutrašnjim svetlima koja može da izazove požar. Zbog istog problema, "Kija motori" su u prošli utorak opozvali oko 18.000 vozila prodatih na tržištu Južne Koreje, podseća agencija Jonhap.

Većina vozila koja su opozvana u SAD su proizvedena u Južnoj Koreji, izuzev modela "sorento R" koji se izrađuje u fabrici u Džordžiji, navedeno je u saopštenju.

Opoziv se odnosi na oko 24.000 modela "soul" sa petoro vrata koji su montirani između septembra 2009. i juna ove godine i na oko 11.000 sportsko-terenskih kola "sorento", takođe izrađenih u tom periodu.

Zbog problema sa instalacijama nije bilo prijavljenih incidenata, ali je "Kija" upozorila da bi zbog tog tehničkog problema moglo da dođe do kratskog spoja i izbijanja požara. Vlasnici tih vozila od kraja ovog meseca mogu besplatno da popravljaju opozvane modele.

"Kija", koja je zabeležila rast neto profita od 61 odsto u drugom tromesečju ove godine, izrađuje vozila u Južnoj Koreji, kao i u fabrikama u Kini, Slovačkoj i SAD.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Kiačitanja : 928Komentari

Lepo.

Autor Boris 08 Sep 2010, 12:36

Svaka cast, i ovo podize ugled i Kiji i njemu samome.

Autor dzigi 08 Sep 2010, 13:16

Žao mi je, kija je sve bolja i sve lepša, ali šta ćeš, dogadja se i boljima

Autor Dejan L 08 Sep 2010, 20:16