home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Udruženje osiguravača Srbije potpisalo je na godišnjoj skupštini Biroa zelene karte međunarodni sporazum koji će vozačima iz Srbije omogućiti da od 1. januara sledeće godine putuju kolima u gotovo sve evropske države bez zelenog kartona, saopštilo je to udruženje.

Za putovanje će biti dovoljna registraciona nalepnica koja se dobija uz nove tablice, odnosno prilikom svake registracije.

Potpisanim sporazumom, Srbija je postala deo podsistema registarske oznake, a to znači da će registarska oznaka biti dovoljan dokaz o postojanju osiguranja od autoodgovornosti.

Samim tim, obrazac zelene karte više neće biti potreban, a to će vozačima doneti uštedu od 2.000 dinara godišnje.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić izjavio je da je, prijemom u podsistem registarske oznake, Udruženje u potpunosti uskladilo poslovanje sa direktivama EU u sistemu međunarodne karte osiguranja autoodgovornosti, a Srbija je postala 33. članica tog sistema.

Manić dodaje da zeleni karton više neće biti potreban za ulazak automobilom u države EU ili na primer u Hrvatsku, dok sa Crnom Gorom do daljeg ostaje na snazi poseban bilateralni sporazum, navedeno je u saopštenju.

BiH i Makedonija još nisu deo podsistema registarske oznake, tako da će za ulazak u te države i dalje biti potreban zeleni karton, izjavio je generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije.

Autor : Tanjug.rs

Foto : arhiva Autoblog.rs


čitanja : 2474Komentari

Kakva je to pljačka!! Znači da smo do sada obično parče papira plaćali 2000 din. Kao dokaz da smo osigurani. To smo trebali da dobijamo za džabe ili neku simboličnu cenu. Što je najgore prvo je koštao 1000 din. pa je onda poskupeo na 2000 din. Šta je tu poskupelo?! Papir, toner...? Još jedan lopovluk koji će se nastaviti ako ideš u Bosnu ili Makedoniju. Nemam reči!!!!!

Autor GARI 30 Maj 2011, 15:41

Nece trebati zeleni kaeton ali ce trebati viza :) koja ce biti skuplja hahaha :)

Autor dmc 30 Maj 2011, 17:34

Za EU mi ne treba a za Bosnu i Makedoniju treba? haahaha

Autor McLaren 30 Maj 2011, 19:08

"u gotovo sve Evropske zemlje"!?
A za Makijevce ne važi, kao i za Bosnu otprilike.
I šta je tu dobit, za većinu vozača?
Svašta, jer će verovatno zelena karta poskupeti enormno.
To samo Srbija može da rodi.....

Autor Mange 30 Maj 2011, 22:08

Moj cale je vadio taj zeleni karton zato sto je trebao da ide za R. Sprpsku prosle godine, ali mu niko nije ni trazio to, prakticno nije ni potrebna.
Kakav je slucaj sa Makedonijom, da li moramo da vadimo taj karton ako hocemo da idemo za Grcku preko Makedonije?

Autor STrider 31 Maj 2011, 00:26