home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Projekat je zajednički napor između Nissana Europe i Lausanne Tehničkog univerziteta. Radi se o švajcarskim istraživačima koji zajedno sa stručnjacima japanskog Nissana rade na razvoju vozila koje će moći da "čita" vozačeve misli.

Sama ideja se bazira na spajanju inteligencije vozača i automobila na način koji će eliminisati svaki konflikt među njima i dovesti do sigurnije vožnje, objasnio je vođa istraživanja Jose del R. Millan, profesor na švajcarskom Tehnološkom univerzitetu (EPFL). 

U okviru projekta istraživači koriste merenja moždanih aktivnosti i očnih pokreta, a skeniraju okruženje oko automobila u kombinaciji sa senzorima samog vozila, kako bi predvideli vozačev naredni pokret. Automobil se tada priprema za sledeći manevar usporavanjem ukoliko je to potrebno ili blagim pozicioniranjem udesno ili ulevo. Predstavnik EPFL-a je izjavio da će istraživanje trajati četiri godine i da bi po isteku tog perioda trebalo da bude spreman prototip automobila.

Izvor : Presretac.comčitanja : 689Komentari

Bolje da su uložili u dizajn. Nissan je izgubio kompas. Najbolje da ugrađuju hvatač snova, jer od ružnoće mora da se žmuri, od žmurenja da se zaspi, a opet od ružnoće košmari!
http://2.bp.blogspot.com/_kFZMCyChhYE/TT7M5BuZ8NI/AAAAAAAAARA/wFJzNNJl338/s1600/dreamcatcher-2%255B1%255D.jpg

Autor Dejan L 29 Sep 2011, 01:02