home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi Beta, vozači u Srbiji od danas do 1. aprila moraju na svim točkovima putničkih vozila da imaju zimske gume ako voze po kolovozu na kojem su sneg, led ili poledica. Zimska oprema nije obavezna kada nema snega i leda na kolovozima, saopšteno je ranije iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu (na putničkim vozilima koja imaju do devet sedišta i na lakim teretnim vozilima, najveća  dozvoljene masa do 3,5 tone) ne sme biti manja od četiri milimetra.

Od danas 1. novembra,  van naseljenog mesta, obavezno je da u prtljažniku tih vozila budu lanci za sneg ili druga slična oprema. Kazna za one koji ne koriste zimsku opremu kada je to potrebno je 3.000 dinara, a ukoliko je poseduju, a ne koriste u skladu s propisima - 5.000 dinara.

Izvor: Beta.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs



čitanja : 1161



Komentari

Kazne nelogicne i smesne. Da li ce ljudi da se klizu, uklizavaju, podlecu pod slepere,,kola, slecu sa puta,,kazna 3-5 soma. Ali ako se vozi zaustavnom trakom, 120-150 iljada. Znaci to ne sme, a zimi slobodno igrajte igru Riziko.

Autor Pit 01 Nov 2013, 16:19

Sve je to lepo, ali ako napraqvite udes, a imate letnje gume, bez obzira sto nema ni snega ni leda, osiguranje nema obavezu da plati stetu, i vas tereti za ceo iznos stete.
njima ne igra ulogu da li ima snega ili nema. Zakon je propisao datum i oni se drze toga.

Autor Sinbad 02 Nov 2013, 22:30

Sinbad
Potpno netačan podatak si izneo.
Zakon je propisao datum, ali i uslove za zimeske gume - sneg i led. A u uslučaju nezgode, u zapisniku se navode, vremenski uslovi, stanje kolovoza i oprema vozila.
Tako da praviš zabunu...

Autor stranac 03 Nov 2013, 00:28

Dugogodišnje iskustvo kaže da su za naše uvek prljave i klizave puzeve, najbolje rešenje “Celogodišnje” gume sa snežnim znakom (planina ili pahulja) “all season” ili “univerzalne”..
Snežni znak (planina ili pahulja) znači da te “celogodišnje ” gume ispunjavaju sve uslova da se koriste kao klasične “zimske”..
Najbolja “celogodišnja” je GoodYaer-Vektor 4 sezone, koji je odličan u svim uslovima, ali mu je mana što je skuplj od zimske gume.. Odlične su i Sava Adapto 4S, Hankook Optima 4S, Vredestein Quatrac 3,…
Svi znamo da velikim proizvođačima guma i vulkanizarima odgovara da svi vozači imaju DVA seta guma , ali za normalne vozače su najbezbednije i najekonomičnije “all season”.

Autor Taksista 03 Nov 2013, 12:43

Ako ćemo šta je "najbolje", ona su to tri seta točkova (guma+felna), letnje, zimske i all season, pri čemu bih all season vozio od 01. novembra do prvoga snega, kao i tokom zime, kada u najavi nema snega ili ga nema po putu, pa tako negde sve do polovine aprila.
Naravno, kada je sneg u najavi ili na putu, bez dileme zimske, kao što nema ni dileme šta se vozi kada zima prodje - letnje.
Ali, pošto je možda malo skupo imati 3 seta, 2 seta su odgovarajuće bezbednosno i ekonomsko rešenje.
Mada, ko vozi 20.000 ili više godišnje, nije previše skupo imati 3 seta.
Jedan set all season je nebezbedan za krajeve sa snegom, a i preskup ako se ima u vidu cena, kraći vek, a i veća potrošnja goriva.

Autor monoblok 03 Nov 2013, 18:56

I ja sam bio ubedjen u ovo sto je napisao @sinbad. A nadam se da je @stranac u pravu :))

Autor Bagzi 03 Nov 2013, 19:19

@Bagzi
Sve sto je rekao je istina, svi podaci od vremena kada se dogodila saobracajna nezgoda, vremenskih prilika, stanja kolovoza, ucesnika, opis vozila, tragova u nezgodi (kocenje, zanosenje, kotrljanje, stakla, tela), pravca kretanja vozila i ostalo, izjave svedoka idu u zapisnik...

Autor Orlo 03 Nov 2013, 19:51

Imao sam saobracajnu nezgodu, udario me lik od nazad kolima. Zvao sam policiju i napravili smo uvidjaj. Na kolima su mi bile sve 4 letnje gume a temperatura u tom trenutku je bila oko 5 stepeni u plusu...
Dal je moguce da mi osiguranje ne prihvati odstetu zbog guma???

Autor Milos 12 Dec 2013, 10:51

@Milos
Ako na kolovozu nije bilo padavina, citaj snega, ili leda onda nemas problema. Pravilnik je jasan sto se tice toga i kaze da od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina sare na zimskim pneumaticima ne sme biti manja od 4 mm. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni. Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

Autor Orlo 12 Dec 2013, 11:35