home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi Tanjug, Slovačka je sa 171 proizvedenim automobilom na hiljadu stanovnika zadržala lidersku poziciju u svetu po broju proizvedenih vozila po stanovniku.

Kako proizilazi iz studije koju je izradio Ekonomski fakultet u Bratislavi na zahtev Saveza automobilske industrije Slovačke, 2012. godine u toj zemlji izrađeno je 926.000 automobila, što je čak 45 odsto više nego u 2011. Prema prognozama, u 2013. godini bi sa proizvodnih traka slovačkih fabrika automobila trebalo trebalo da siđe oko 930.000 vozila, prenela je agencija Sita.

Iz studije pod nazivom Nacionalni ekonomski značaj automobilske industrije u Slovačkoj, proizilazi da je u toj oblasti posao našlo više od 200.000 ljudi, pri čemu samo u fabrikama automobila radi više od 60.000 zaposlenih.

Automobilska industrija, koja ima udeo od 26 odsto u ukupnom izvozu i 20 odsto u uvozu, značajno je doprinela pozitivnom saldu trgovinskog bilansa zemlje. Trgovinski bilans je tako poboljšan za 4,5 milijardi evra, navodi se u studiji.

Predsednik Saveza automobilske industrije Slovačke, Jaroslav Holeček, izjavio je da ta oblast ima budućnost u Slovačkoj, uz potrebu da se obezbedi obrazovana radna snaga i razvija nauka.

"Slovačka auto-industrija bi u budućnosti trebalo da se usmeri posebno na razvoj kooperanata, kako bi se što više smanjio uvoz komponenti", smatra Holeček. On je dodao da je njihov glavni cilj optimizacija uslova za obezbeđenje konkurentnosti auto-industrije.

U Slovačkoj se trenutno nalaze fabrike tri velika svetska proizvođača automobila, i to grupacija Volkswagen, KIA-Hyundai i Peugeot-Citroen.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs / Kiačitanja : 712Komentari

Odlicna ova Kia..pravi momacki auto

Autor Masha 29 Nov 2013, 14:25