home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Na tržištu električnih automobila među proizvođačima vlada ljuta konkurencija, međutim, kada je reč o infrastrukturi, giganti auto industrije su voljni da rade zajedno na novim projektima. Poslednje takvo partnerstvo je ostvareno između BMW-a i Mercedesa koji razvijaju koncept sistema za bežično punjenje električnih vozila.

Projekat ima tri glavna cilja: razvijanje efikasnog i bezbednog sistema za punjenje baterija visoke voltaže u električnim vozilima koji bi trebalo da ima faktor efikasnosti od 90 procenata.

Drugi cilj predstavljaju sve prirodne prednosti bežičnog parkiranja - vozač više ne mora da razmišlja o priključivanju svog automobila nakon parkiranja pa su eliminisani i potencijalni rizici poput korišćenja nakvašenog ili prljavog električnog kabla.

Vremenske prilike takođe neće predstavljati nikakav problem za novi sistem, a sigurnost koncepta se zasniva na njegovom jednostavnom dizajnu.

Kada se automobil parkira iznad bežičnog punjača, elektromagnetno polje proizvodi struju u kalemu koji se nalazi na donjoj strani automobila.

Iz BMW-a navode da se na ovaj način proizvodi dovoljno struje za stopu punjenja od 7kW—dovoljno da se baterija u električnom "BMW i3" napuni tokom noći.

Ova vrsta elektromagnetne radijacije bi mogla da bude problematična pošto je u prošlosti povezivana sa zdravstvenim problemima pogotovo kod ljudi sa ugrađenim pejsmejkerom, međutim BMW ističe da je radijacija minimalna, a tu su i senzori koji detektuju ako se strano telo, na primer kućni ljubimac nađe između kalema.

Izvor: Mojauto.rsčitanja : 571Komentari

Opet novinari i prevodi :D

Nije rec o radijaciji vec o indukciji.

Autor vojvoda 10 Jul 2014, 19:31