home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi B92, kompanija Ford započela je proizvodnju modela Mondeo sa hibridnim benzinsko-električnim pogonom u svojoj fabrici u Valensiji. To je prvi hibridni Ford koji će se izrađivati u nekom od evropskih pogona ovog američkog proizvođača.

Iako je sa 400.000 napravljenih automobila drugi najveći proizvođač hibridnih vozila u svetu (iza neprikosnovene Toyote), Ford do sada ni jedan od tih modela nije izrađivao u Evropi.

Mondeo Hybrid ima pogonski sistem koji se sastoji od 2.0 litarskog benzinca, dva elektromotora i litijum-jonskih baterija. Kombinovana snaga pogona dostiže 190 ks (140 kW).

Ford tvrdi da će radni vek baterija iznositi 10-ak godina ili 240.000 pređenih km.

Proizvođač je ranije saopštio da će automobil prosečno trošiti 4,3 l/100 km uz CO2 emisiju koja iznosi 99 g/km.

Kada za pogon koristi samo električnu energiju, ovaj automobil biće u stanju da pređe i do 32 km, a u hibridnom modu iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzavaće za 8,5 s.

Hibridni Mondeo pojaviće se u prodaji na evropskom tržištu do kraja 2014. Cena će biti u rangu dizel verzije, jer Ford namerava da ovaj automobil ponudi kao ekonomičnu alternativu kupcima Mondea sa dizel motorima.

Izvor: B92.net

Foto: Fordčitanja : 919Komentari

Reklo bi se da je Ford pogodio trenutak da na trziste plasira jedan ovakav automobil. Ako cena nece prelaziti denu postojecih dizelasa, onda je ovo pravi bestseller medju automobilima D segmenta i mozda jedini ozbiljniji konkurent novom Passatu.

Autor vojvoda 28 Nov 2014, 16:28