home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Veliki šef Sergio Marchionne je danas na sajmu automobila u Ženevi i zvanično novinarima otkrio da će Fiatova verzija novog roadstera (razvijen u saradnji sa Mazdom) poneti naziv 124 Spider.

Podsećanja radi, Fiat i Mazda su još u maju 2012. godine potpisali ugovor o saradnji koji podrazumeva razvoj i proizvodnju novog roadstera, a koji je trebalo da rezultira novim Alfa Romeo Spiderom i novom Mazdom MX-5 (Miata).  

Što se Mazde tiče, tu je sve bilo po planu i novi MX-5 je već predstavljen, ali verzije sa Alfinim znakom neće biti. Naime, treba podsetiti i da Sergio Marchionne planira da se sve Alfe proizvode samo u Italiji. Samim tim, iz kombinacije je tako ispao novi Alfin Spider na MX-5 bazi jer je po ranijim najavama taj model trebalo da se proizvodi zajedno sa novim MX-5 u Mazdinoj fabrici u Hirošimi u Japanu.

Dakle, Fiat se nije povukao iz projekta sa Mazdom, ali italijanska verzija ovog sportskog dvoseda će umesto Alfinog poneti znak Fiata i ime 124 Spider. Alfa Romeo će u svakom slučaju dobiti svoj Spider, ali to neće biti rezultat saradnje sa Mazdom, već će biti deo projekta "Giorgio."

Jedan lagani, manji sportski dvosed sa zadnjim pogonom će u svakom slučaju biti pravo osveženje u ponudi Fiata, a nova Mazda MX-5 i budući Fiat 124 Spider će se međusobno naravno razlikovati po dizajnu.

Kako bilo, Fiat 124 Spider će biti dvosed sa težinom od oko 1000 kg, a najverovatnije će ga pokretati 1,4 litarski MultiAir turbo motor, pri čemu bi najjača varijanta sa oko 200KS trebalo da se prodaje kao Abarth (u Abarth paketu možemo očekivati i agresivniji stajling, modifikovano ogibljenje, jače kočnice, doterani enterijer...).

Premijera Fiata 124 Spider se može očekivati početkom sledeće godine, a prodaja na leto 2016. Što se cene tiče, britanski mediji procenjuju da će auto koštati nešto malo više od 20.000 funti.

Ivan Mitić - Autoblog.rs

Renderi: arhiva Autoblog.rs / Autoexpress.co.ukčitanja : 980Komentari

Vaaaao.Bravo za Fijat, povratak korenima.

Autor Bobo 03 Mar 2015, 20:43

Toplo se nadam da prednji kraj neće biti ovakav.

Autor N.N. 03 Mar 2015, 21:01