home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nemački automobilski koncern BMW mogao bi da plati visoke kazne zbog organizovanja vožnji svojih vozila u Sloveniji u snežnim uslovima, kojima testira svoj "inteligentni" sistem pogona na četiri točka, jer za to nije dobio sve potrebne dozvole kršeći zakon o zaštiti prirode, otkrivaju slovenački mediji.

Za testiranje sistema ugrađenog u terenska vozila slovenačka filijala BMW-a je dobila odobrenje vlasnika zemljišta i lokalnih zajednica u Kranjskoj Gori, Rogli i na još nekim snežnim terenima, a neke takve testove je, pod nazivom "Dežela BMW xDrive", već izvela, ali to je učinila bez dozvola nadležnog ministarstva za okolinu.

Zato su takvi događaju obustavljeni, a BMW-u prete sankcije. Protiv bavarske kompanije je pokrenut prekršajni postupak pa bi za svaku takvu vožnju mogla da plati 10.000 evra kazne, navodi ljubljansko "Delo". Slovenački zakon o očuvanju prirode zabranjuje organizovanje vožnji na motorni pogon u prirodi, pa čak i zaustavljanje ili parkiranje takvih vozila u šumi ili na travnjaku. Dodatni "greh" organizatori su počinili jer su takve testove izveli na nekim terenima pod snegom za koje je utvrđeno da su u stvari močvarna staništa pod posebnim nadzorom i zaštitom, piše vodeći slovenački list.

Inspektorat za okolinu i prirodu potvrdio je da su organizatori test vožnji kojima BMW promoviše performanse svojih vozila prekršajno prijavljeni, a za svaki slučaj kršenja zakona o očuvanju prirode predviđena je kazna od 10.000 evra.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rs / BMWčitanja : 890Komentari

Mila moja Kozara , niko te ne pita za zdravlje , penji se terencem kuda hoćeš i koliko hoćeš...

Autor Đorđe 28 Feb 2017, 01:19

Ma strasno.

Autor NR 28 Feb 2017, 01:59

Budalaština.
Pa čemu služe terenci nego za bespuće.

Autor P1 28 Feb 2017, 02:13

A i kazna je više nego simbolična, 10k evra, tako da je ovo više skoro pa besplatna reklama za BMW. :)

Autor Miki 28 Feb 2017, 06:06

Ima to i neke logike, mada tu treba biti jako pažljiv. Naravno, kao i svaki licemer, danas na to gledam drugačije, nego u vreme dok sam i sam "šetao" terenca po prirodi.
Činjenica je da je došlo vreme da "u sred šume" može da Vas bukvalno "niotkud" udari kvad ili motocikl ili terenac ... Ali, i neki pomahnitali biciklista.
X puta mi se to dešavalo.
Neki red bi trebalo uvesti. I održavati ga.

Autor moron 28 Feb 2017, 08:53

@ P1

Koliko sam ja shvatio nije problem što su vozili terence po bespuću, nego što su to radili bez dozvole nadležnog ministarstva.
Inača, imam kolegu slovenca i oni svaki vikend kad su kod kuće idu na neku vrstu izleta ili sporta u prirodu. I ne samo oni, mnogi slovenci. Bicikl, kampovanja, hajking... Samo da se izađe napolje. Po njegovoj priči, najveći problem je što su terali automobile po nekim zaštićenim rezervatima prirode i digla se solidna dževa po Mariboru i Ljubljani oko toga.

Autor Nino 28 Feb 2017, 10:46