home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nissan je u Londonu predstavio svoje test prototipove autonomnih vozila sledeće generacije koji su ujedno i električni automobili

Ovo je prvi put da je Nissan predstavio svoju najnoviju tehnologiju autonomne vožnje na putevima u Evropi. Nissan je već sproveo testiranje u Japanu i Sjedinjenim državama kako bi isprobao jednostavnu tehnologiju za autonomnu vožnju u realnim situacijama.

Ovu tehnologiju između ostalog, čine radar koji upotrebljava milimetarske talase, laserski skeneri, kamere, kompjutersi čipovi velikih brzina i HMI interfejs (interfejs čovek-mašina, engl. Human Machine Interface). Sve to vozilu omogućava autonomnu vožnju autoputevima i gradskim ulicama, uključujući kružne tokove, nakon unošenja destinacije u navigacioni sistem. Naravno, kao i kod ostalih autonomnih automobila, za upravljačem i dalje mora da sedi čovek koji nadgleda sve.

Londonski test je usledio nakon nedavnih najava da će obnovljeni Qashqai i novi Nissan Leaf biti opremljeni tehnologijom autonomne vožnje Propilot koja omogućava autonomnu vožnju u jednoj traci na brzim putevimma. Prošle godine Nissan je u Japanu predstavio Serenu, svoj prvi model opremljen tehnologijom Propilot.

Tehnologija za autonomnu vožnju u više saobraćajnih traka će omogućiti automatsko prestrojavanje vozila, a njeno uvođenje je planirano za 2018. Uvođenje sistema za autonomnu vožnju u gradskom okruženju i raskrsnicama je planirano za 2020. godinu.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Nissančitanja : 764Komentari

Usko ro ce se morati pojaviti novi saobracajni znaci upozorenja.

Autor vojvoda 03 Mar 2017, 00:36