home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA


Volkswagen se suočava s neprekidnim udarcima zbog varanja na testovima izduvnih gasova dizelskih motora.

Volkswagen je priznao krivicu, pa je samo u SAD-u platio više od 25 milijardi dolara troškova i nagodbi. Slučajevi u Evropi se još uvek rešavaju, ali poslednja u nizu loših vesti za Volkswagen jeste odluka Evropske banke o prekidu finansiranja.

The New York Times piše da je ova investicijska banka u javnom vlasništvu, koja uz niske kamate finansira kompanijama istraživanje i razvoj, odlučila da potpuno obustavi kreditne linije prema VW-u.

Rigorozna odluka je došla nakon što je Evropski ured za borbu protiv prevara - OLAF - objavio da je VW zloupotrebio 400 miliona evra kredita namenjenog razvoju energetski efikasnih motora s niskom emisijom štetnih izduvnih gasova.

Deo novca je upotrebljen na razvoj motora EA 189 - dizelaša koji je bio u samom srcu skandala Dieselgate, piše NYTimes.com.

Prvi čovek Evropske banke, Werner Hoyer, imao je i prilično oštre reči za upravu. ‘Volkswagen je odlična kompanija, ali njen menadžment nije dobro radio posao od početka izbijanja afere. Hiljade radnika koji rade za VW sigurno se osećaju prevarenima’, rekao je predsednik Evropske banke.

Volkswagen je negirao optužbe. ’Novac koji je Volkswagen dobio od Evropske unije je korišćen u propisane svrhe’ piše u medijskoj objavi iz Wolfsburga.

Izvor: Tportal.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 283Komentari