home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi Tanjug, neto profit Tojote skočio je za 11 odsto na 5,6 milijardi dolara u tri meseca zaključno sa junom, a najavljeni su i pregovori o jačanju partnerstva sa Mazdom.

Prihodi Tojote, proizvođača "korole" i hibridnog vozila "prius", uvećani su za sedam procenata na 7.050 milijardi jena, prenosi agencija Frans pres.

Kvartalni profit iz poslovanja je, međutim, pao za 11 odsto na 573,4 milijarde jena, delimično zbog kursnih fluktuacija, saopšteno je iz kompanije.

Japanska Tojota, koja je lani izgubila poziciju vodećeg svetskog prodavca automobila, sada očekuje profit od 1.750 milijardi jena u godini zaključno sa martom 2018. godine, što je više u odnosu na ranije prognoziranih 1.500 milijardi jena.

U svom prvom fiskalnom kvartalu, Tojota je prodala 2,59 miliona vozila, što je blago više u odnosu na 2,52 miliona iz istog perioda prosle godine.

Tražnja je porasla u Severnoj Americi, Evropi, Centralnoj i Južnoj Americi, Africi i na Blikom istoku, a takođe je registrovan rast prodaje na domaćem tržištu, Japanu, dok je prodaja u ostatku Azije pala.

Tojota je, takođe, najavila pregovore o jačanju partnerstva sa Mazdom, a mediji spekulišu da su dve kompanije blizu dogovora o izgradnji fabrike u vrednosti od 1,6 milijardi dolara u SAD.

"U maju 2015. godine, Tojota i Mazda su potpisale memorandum o razumevanju s ciljem istraživanja različitih oblasti saradnje. Nameravamo da dostavimo predlog našem odboru direktora u vezi širenja partnerstva sa Mazdom", navodi se u saopštenju Tojote.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 184Komentari