home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Sudeći po trendovima, ove godine bi u svetu moglo da bude prodato više od milion plug-in automobila.

Najprodavaniji model plug-in arhitekture je Toyota Prius Prime s 26.867 primeraka u prvih šest meseci. Nimalo čudno, s električnim dometom od 40 km i odlično odmerenom cenom, Prius je pravi magnet za kupce koji traže vozilo s eko predznakom.

Do drugog mesta je dogurao vremešni Nissan Leaf s 26.591 prodatih primeraka. Treće i četvrto mesto drži Tesla sa svojim skupocenim električnim modelima, čime jasno daje do znanja da će Model 3 uneti velike promene na tržištu. U Top 10 ušla su i dva kineska modela (Zhidou D2 EV i BAIC EC180), a dalje slede Renault Zoe, BMW i3 i Chevrolet Volt. Top 10 zaključuje Mitsubishi Outlander PHEV.

Iako će do kraja godine Toyota sigurno povećati prisutnost, a time i prodaju Priusa Prime, očekuju se promene na vrhu i dolazak novih igrača. A sledeće godine sve zavisi o uspehu Tesle Model 3. 

Najjači proizvođač ove godine je Tesla s 47.000 isporuka, a sledi ga BMW s 41.715 prodatih primeraka. Na trećem mestu je kineski BYD s 34.802 primeraka, ali i najavom da će do kraja godine biti svetski broj 1. U Top 5 ušli su još BAIC i Nissan.

Primetan je drastičan rast prodaje plug-in vozila. Tokom juna je probijena granica od 100.000 prodatih primeraka, a time je po prvi put udeo u svetskoj prodaji dostigao 1 %. Tokom prvih šest meseci prodato je gotovo 450.000 plug-in primeraka, što je rast od 41 % u odnosu na godinu pre.

Izvor: Index.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 230Komentari