home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
DS7 Crossback

Francuski proizvođač automobila PSA Group traži od francuske vlade da ponovo uvede podsticaje za prodaju hibridnih vozila, predstavivši hibridne verzije većih modela automobila usklađene s postroženim evropskim propisima o emisiji štetnih gasova.

Proizvođači automobila nastoje da u što kraćem roku uvrste u ponudu električne i hibridne modele kako bi ispoštovali evropska ograničenja ispuštanja štretnih gasova i kako bi izbegli visoke kazne.

"Tražimo da se ponovo uvedu podsticaji za hibridna vozila", izjavio je Laurent Fabre, šef francuske PSA grupe zadužen za odnose s vladom.

Proizvođač Peugeota, Citroena i Opela je dobro pozicioniran za ispunjavanje evropskih standarda ali njegov električni program će obuhvatiti samo najmanje modele automobila. Kada su u pitanju veći modeli, kompanija će biti upućena na znatno veću prodaju njihovih hibridnih verzija.

Pad prodaje dizelskih vozila je doveo automobilsku industriju u težak položaj, pa su emisije gasova ponovo počele da rastu, nakon nekoliko godina poboljšanja.

Francuska, daleko najveće tržište PSA-e, trenutno nudi podsticaje od 6.000 evra za svaki prodati električni automobil, ali je prošle godine ukinula onaj od 1.000 evra za svako prodato hibridno vozilo.

Podsticaji za prodaju vozila s niskim emisijama razmatraće se u sklopu predloga francuskog budžeta za iduću godinu koji će ministrima biti predstavljen 24. septrembra.

PSA-ov francuski konkurent Renault je podržao poziv vladi da se ponovno uvedu podsticaji za prodaju hibridnih automobila, ali traže da oni iznose 2.000 evra, izjavio je Fabre, dodajući da bi ta mera poreske obveznike koštala 40 miliona evra, na bazi očekivane prodaje od 20.000 vozila.

Za razliku od električnih modela, hibridi ne zahtevaju punjenje nakon određenog broja pređenih kilometara i najpouzdaniji su način da se "pokrene tržište" električnih vozila, rekao je Fabre, napominjući da vlada "uvažava" takve argumente.

Predstavnica Renaulta za medije nije želela da odmah komentariše zahtev PSA grupe.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 402Komentari