home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volvo V60 Cross Country

Rast prodaje od 17 posto, povećanje prihoda od 29,3 posto i povećanje prosečne cene prodatog automobila za dvadesetak posto, najvažniji su poslovni pokazatelji Volvoa za prošlu godinu.

Prema saopštenju kompanije, Volvo je 2018. prihodovao 24 milijarde i 300 miliona evra, prodali su 642.253 automobila i ostvarili operativnu dobit od milijardu i 370 miliona evra. Svojim deoničarima će isplatiti dividendu u iznosu od 0.50 evra po deonici.

- Prošla godina je bila rekordna za Volvo grupu po prodaji, prihodima i ostvarenim maržama - pohvalio se predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Volvoa Martin Lundstedt.

Pritom je nagalsio da prodaja glavnih modela raste na tri glavna tržišta, evropskom, kineskom i američkom.

- U Evropi je prometna aktivnost i dalje visoka a profitabilnost kupaca je takođe dobra, što zajedno s širenjem uvedenog voznog parka u poslednjih nekoliko godina, daje pozitivan doprinos poslovanju. Očekujemo da će potražnja za kamionima biti na istorijski dobrim nivoima i u 2019. godini - osvrnuo se Lundstedt na kretanja na evropskom tržištu koje Volvu donosi oko polovinu prihoda.

Gledano po modelima, vrstama vozila i opreme za promet u prodajnoj gami Volvoa, raste im prodaja SUV-a i kamiona, dok im je prodaja autobusa u padu. Kompanija, upozorio je Lundstetd, nastavlja s razvojem vozila na električni pogon.

- Volvo kamioni i Renault kamioni će ove godine započeti s prodajom vozila na električni pogon, a u saradnji s Mack kamionima u SAD-u će početi proizvodnja električnih kamiona za prevoženje smeća za američko tržište - najavio je predsednik Uprave i izvršni direktor Volvoa.

Renaut kamioni i Mack kamioni, podsetimo, takođe su deo Volvo grupe.

Kao moguće rastuće tržišta za švedskog automobilskog giganta u 2019. Lundstedt je označio Brazil, ako, upozorava, dođe do očekivanog oporavka brazilske ekonomije.

Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 423Komentari