home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Mobilni u vožnji

Sistem se aktivira ako se telefon koristi bez Bluetooth uređaja

Problem nepravilnog korišćenja mobilnih telefona u vožnji, koje može dovesti i do najtežih saobraćajnih nezgoda, je globalan.

Istraživanja pokazuju da se rizik od sudara povećava četiri puta kada se koristi mobilni telefon u toku vožnje, a vreme reakcije se u tom slučaju smanjuje za 50 odsto.

Ustanovljeno je i da je dvostruko verovatnije da do fatalnog sudara može doći ako razmenjujete poruke nego ako vozite u pijanom stanju.

Zbog toga je u Engleskoj instaliran prvi sistem koji može da detektuje da li se u automobilima koriste telefoni bez "hendsfri" Bluetooth uređaja koji obezbeđuje vozačima da su im obe ruke slobodne, prenosi Sky News.

Kada uređaj detektuje da se telefon koristi na ovakav način, aktiviraće se simbol "telefona" na displeju pored puta.

"Tehnologija može detektovati kada se koristi Bluetooth, ali ne može detektovati da li telefon bez te 'pomoći' koriste putnici. Međutim, znak će se aktivirati u svakom slučaju i podsetiti vozače na ometanje mobilnog telefona tokom vožnje", rekao je predstavnik britanske policije.

Inicijativa za instaliranje ovakvog sistema podržana je od strane jedne majke koja je izgubila ćerku u saobraćajnoj nesreći, kada je na automobil, u kome se nalazila zajedno sa polubraćom i njihovom majkom, naleteo kamion. Svo četvoro putnika je poginulo.

Vozač kamiona je u tom trenutku birao pesme na svom telefonu. Zbog ovoga je osuđen na deset godina zatvora.

Izvor: Mondo.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 317Komentari