home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Punjač

U Crnoj Gori, prema podacima Monstata, prošle godine je registrovano 106 vozila na električni pogon, koja se koriste u turističkim naseljima Porto Montenegro, Luštica bay, Sveti Stefan i Slovenska plaža za prevoz gostiju unutar njih.

Broj električnih vozila iznosi 0,045 odsto od ukupnog broja registrovanih vozila u Crnoj Gori kojih ima 235 hiljada.

Novije vrste električnih automobila mogu sa jednim punjenjem da prelaze sve veće razdaljine i da razvijaju veće brzine, pa ih vlasnici više ne koriste samo sa kratke gradske vožnje, već i za odlaske na duža putovanja i odmore.

Punionice za vozila postoje samo u Porto Montenegro, naselju Luštica Bay i na Svetom Stefanu, od čega su na Luštici i Svetom Stefanu otvoreni i za druge korisnike ako ih bude.

Da bi turisti koji koriste električne automobile došli u Crnu Goru moraju da budu sigurni da će imati dovoljno mesta gde mogu da napune baterije.

Standard iz razvijenih zemalja je da jedna punionica električnih automobila treba da bude na 50 do 100 kilometara.

Broj električnih automobila u Evropi stalno raste, što države podržavaju brojnim podsticajnim merama poput ukidanja poreza prilikom kupovine, besplatne registracije i parkinga, popuste od 50 odsto na putarine na autoputevima i trajektima.

U Crnoj Gori ima 24 hiljade registrovanih vozila, ili nešto više od deset odsto, koja su proizvedena pre 1992. godine i nemaju ni euro1 standard, odnosno ni najosnovnije ekološke zaštite.

Najnoviji euro6 standard, koji mora da zadovolji stroge norme u emisiji štetnih gasova, nalazi se u vozilima proizvedenim od 2014. godine, a takvih je u Crnoj Gori registrovano oko 21 hiljadu, odnosno devet odsto ukupnog broja.

Registrovana je 61 hiljada vozila starijih od 20 godina, odnosno 26 odsto od ukupnog broja. Registraciju je prošlo i 414 vozila starijih od 40 godina.

Izvor: RTCG

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 306Komentari