home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Polovni automobili

Prosečna starost ukupnog voznog parka u Srbiji iznosi 17,1 godina, od čega je vozni park putničkih automobila neznatno mlađi i njegova prosečna starost iznosi 16,4 godine. Ovo je rezultat predstavljen u okviru rada "Indikatori bezbednosti vozila na teritoriji lokalnih samouprava" čiji su autori profesori beogradskog Saobraćajnog fakulteta.

Najmanja starost je u Beogradu (13,3 godine), a slede Novi Sad (16,1), Subotica (17,4), Kragujevac (17,8), Zrenjanin i Čačak (17,9). S druge strane su gradovi sa prosečno najstarijim automobilima. Ovu "titulu" dele Leskovac i Prokuplje (20,7 godina), a slede Zaječar i Pirot (20,6) i Vranje (20,1).

U Srbiji automobili mlađi od šest godina čine samo sedam odsto voznog parka, dok je tri četvrtine starije od deset godina.

Samo u Beogradu je dvocifren procenat automobila mlađih od 6 godina (13,2 odsto).

Prema podacima policijskih uprava, u 20 od ukupno 27 uprava, više od 90 odsto automobila je starije od 10 godina.

Zaključak ove studije je da se vozni park u Srbiji mora obnavljati, posebno iz razloga bezbednosti saobraćaja i zagađenja životne sredine.

Autori predlažu da država ponudi podsticaje za kupovinu novih automobila. Postoje i mere destimulacije vožnje starijih automobila, kao što su zabrana kretanja delovima gradskih sredina, uvećani troškovi registracije i osiguranja starijih vozila.

"Postojeći sistem upravljanja voznim parkom u našoj zemlji ne podstiče posedovanje novih vozila, kroz fiskalnu i parafiskalnu politiku", stoji u zaključku ove studije.

Prosek u EU i komšiliku

Prosečna starost voznog parka u Evropskoj Uniji se bitno razlikuje u odnosu na Srbiju. Tamo 44 odsto voznog parka čine vozila do šest godina starosti, četvrtinu od šest do 10 godina, a starija od 10 drže oko trećine tržišta.

U Rumuniji, prema godišnjem izveštaju za 2018. udruženja proizvođača automobila ACEA, automobili su u proseku bili stari 16 godina. U Češkoj i Hrvatskoj prosek je nešto viši od 14 godina, dok u Poljskoj iznosi 13 godina.

Izvor: Mondo.rs

Foto: arhivačitanja : 416Komentari