home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW iX3

Nemački proizvođač luksuznih automobila BMW će kupovati kobalt, ključnu sirovinu za baterije za električne automobile, direktno od rudnika u Australiji i Maroku kako bi bio siguran da se u proizvodnji tog metala nije koristio dečji rad, izjavio je član uprave.

Kompanija će novu metodu direktne nabavke kobalta početi da primenjuje od sledeće godine, za potrebe proizvodnje nove generacije električnih vozila, izjavio je na brifingu novinarima u Parizu član uprave zadužen za nabavku Andreas Wendt.

Njegova izjava se nadovezala na najavu Londonske berze metala (LME) da bi od 2022. godine mogla da zabrani odnosno isključi iz trgovanja brendove metala u čijoj proizvodnji se ne poštuje načelo odgovornosti.

Portparol švajcarske kompanije za proizvodnju i trgovanje sirovinama Glencore je za Rojters izjavio da će snabdevati BMW kobaltom iz australijskog rudnika Murrin Murrin, koji je prošle godine proizveo 2.900 tona tog metala. Najveće rezerve kobalta se nalaze u Demokratskoj Republici Kongo gde se često vade u malim rudnicima, uz minimalnu mehanizaciju i labavi nadzor lanca nabavke.

Iz BMW-a su prošle godine saopštili da su u toj afričkoj zemlji pokrenuli pilot-projekat kako bi ispitali mogućnosti poboljšanja uslova rada u rudnicima kobalta.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 350Komentari