home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Nissan Sylphy

Japanski proizvođač automobila Nissan Motor predviđa da će mu neto dobit u tekućoj poslovnoj godini pasti za 46,7 posto, na 170 milijardi jena (1,6 milijardi dolara), zbog naglog pada prodaje u Sjedinjenim Državama.

U finansijskoj godini koja završava u martu 2020. operativna dobit biće manja za 27,7 posto i iznosiće 230 milijardi jena, procenjuju u japanskoj kompaniji. Prihodi bi trebali da padnu 2,4 posto, na 11.300 milijardi jena.

U prošloj poslovnoj godini koja je završila u martu Nissan je zabeležio pad operativne dobiti od 44,6 posto, na 318 milijardi jena, zbog loše prodaje i kampanje produženja garancije u SAD-u.

Neto dobit je potonula 57,3 posto, na 319 milijardi jena. Prihodi su oslabili 3,2 posto, na 11.600 milijardi jena.

Japanska kompanija je u SAD-u prodala 9,3 posto manje vozila, ukupno 1,4 milijona. Ukupna prodaja na inostranim tržištima je oslabila 4,4 posto, na 5,5 miliona vozila.

Prodaja u SAD-u je značajno usporila, rekao je predsednik uprave Hiroto Saikawa na konferenciji za novinare.

Savez Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa je prošle godine prodao više od 10 miliona vozila.

„Nissanova uprava se fokusirala na stvaranje poslovne baze koja će osigurati stabilnu i postojanu profitabilnost u srednjeročnoj perspektivi", poručuje uprava.

"Ključne inicijative obuhvataju jačanje poslovanja u SAD-u i poboljšanje efikasnosti kompanijinih ulaganja i poslovanja u svetu", dodali su iz uprave.

Nissanovi poslovni godišnji rezultati su objavljeni mesec dana nakon smene predsednika uprave Carlosa Ghosna koji je uhapšen u novembru prošle godine pod optužbom da je falsifikovao poslovne izveštaje, netačno prikazujući svoja primanja i bonuse. Optužbe obuhvataju i njegovog pomoćnika Grega Kellyja.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 300Komentari