home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Michelin Uptis

Francuska kompanija Mišlen je predstavila prototip nove generacije auto-pneumatika, bez vazduha, te otpornih na bušenje, razvijen u partnerstvu sa američkim "Dženeral motorsom" i planira da se na tržištu pojave već 2024. godine.

Ta guma koja se ne naduvava, već težinu vozila nosi na svojoj otvorenoj, rešetkastoj konstrukciji, predstavlja tehnologiju bez presedana koja eliminiše svaki rizik od probijanja, što bi vozačima trebalo da donese "više mira" i potencijalno nudi "velike ekološke prednosti", rekao je Erik Vines, direktor istraživanja i razvoja Mišlena na sastanku o održivoj mobilnosti "Movin'On".

"To je zaista revolucionarni proizvod. Sada oko 200 miliona guma mora biti bačeno svake godine u svetu zbog bušenja, probijanja ili oštećenja od neprikladnog pritiska. To je ekvivalent težine 200 Ajfelovih kula", rekao je on na konferenciji za novinare.

Prototip, nazvan "Uptis" (Unique Puncture-proof Tire System - Jedinstveni sistem pneumatika otporan na probijanje), koristi novu tehnologiju zasnovanu na kompozitnim materijalima, koja omogućava performanse slične tradicionalnim gumama, kažu projektanti.

"Imate sve elemente Mišlenove gume, bez nedostataka", rekao je novi predsednik te grupe, Floran Menegak.

Uptis

Prototip se testira na vozilu "Ševrolet Bolt EV" američkog "Dženeral motorsa".

Izvor: Beta.rs

Foto: Michelinčitanja : 853Komentari