home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW fabrika

Posle nekoliko meseci koliko su trajale spekulacije da li će Folksvagen praviti novu fabriku u Srbiji, Bugarskoj ili Turskoj, nadzorni odbor ove nemačke kompanije je saopštio da je izabrao lokaciju za fabriku u blizini zapadnog primorskog grada Izmir, prenose nemački mediji.

Kako piše AutomobilWoche koji posluje u okviru časopisa Automotive News Europa, u novoj fabrici u Turskoj navodno će se praviti Škoda i Seat, a fabrika će izbacivati do 350.000 automobila godišnje.

Spekuliše se i da je u izboru lokacije kumovao Katar koji ima udeo od 17 odsto u Folksvagenu, a koji se zalagao za izgradnju fabrike u Turskoj na sastanku odbora.

Prvobitno su u igri bile Bugarska, Rumunija, Srbija, Turska, a pominjana je i Severna Makedonija.

"Definitivno je izabrana Turska, gde je solidna infrastruktura ali nesigurno političko okruženje, a druga ozbiljna lokacija je stabilnija Bugarska koja je deo Evropske unije", nedavno je kazao je o izboru dva finalna kandidata lider sindikata u Škodi Jaroslav Povšik.

Predsednik Aleksandar Vučić je u javnosti pričao o tome kako se Srbija bori da je Folksvagen izabere. On je međutim više puta rekao da je Srbija autsajder u toj trci. Sredinom marta je Vučić posetio centralu firme u Volfsburgu, slikajući se u muzeju oldtajmera.

Vučić je potom najavio da su u toku pregovori sa jednom japanskom kompanijom o ulaganjima u Srbiju i da već godinu dana priča sa njima. Mnogi su se iznenadili kada je otkrio i detalje.

Izvor: Blic.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 323Komentari