home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Aiways U5

Možda najbolji primer tehnološkog razvoja, a još više kineske upornosti je sledeće poređenje. U BMW-u i Miniju su se pohvalili da je električni Mini vozio od Minhena do Frankfurta i tamošnjeg sajma automobila – čitavih 400 km. Sa druge strane, Kinezi su na put krenuli sa dva električna SUV-a Aiways U5, i to u fazi prototipa, i vozili su čak do Frankfurta.

Kako prenosi Index.hr, puna 53 dana bili su na putu i za to vreme su prošli kroz 12 zemalja rutom poznatom kao Put svile. Ukupno su prevalili 15.022 km, a pritom ni u gepeku ni u pratnji nisu imali veliku servisnu podršku, a navodno ni agregat. Sve u svemu, zaslužili su ulazak u Ginisovu knjigu rekorda.

Aiways U5

Put je poslužio i kao finalni test pouzdanosti vozila, odnosno pogona. Vozeći nimalo pitomom podnebljem, pratilo se ponašanje celokupnog električnog pogona.

Kako se navodi, Aiways U5 je dobio evropsku homologaciju, a postavljen na mehaničku platformu koja je delimično izrađena od aluminijuma. Pokreće ga elektromotor od 190 KS i 315 Nm, a snaga se šalje na prednje točkove. Autonomija u vožnji iznosi 503 km (prema NEDC standardu).

Prvi primerci ovog modela trebalo bi da stignu na evropske puteve u aprilu iduće godine. Ukoliko cena bude dobro odmerena sve je moguće, pa i da ostvari zapažen uspeh na Starom kontinentu.

Izvor: Index.hr / B92.net

Foto: Aiwaysčitanja : 548Komentari