home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Opel IAA

Jedan od najvećih i najvažnijih auto-salona u svetu možda neće zadržati svoj trenutni format.

Nije tajna da su veliki tradicionalni evropski sajmovi automobila u krizi. U poslednjih nekoliko godina, od sajma do sajma povećava se broj automobilskih brendova koji dobrovoljno izostaju sa ovih manifestacija, piše B92.

Tako je ove godine značajan broj velikih imena iz auto-industrije, njih 20-ak, među kojima su Toyota, Nissan, Peugeot, Fiat Chrysler Automobiles, Volvo i drugi, odlučio da se ne pojavi u Frankfurtu, dok su neki nemački proizvođači, bez čijeg učešća je frankfurtski salon nezamisliv, redukovali svoj nastup.

BMW Concept 4

BMW je, recimo, smanjio budžet predviđen za sajam u Frankfurtu, ali i svoj izlagački prostor za oko dve trećine u odnosu na ranije godine. Deo ušteđenog novac, bavarski proizvođač je uložio u manifestaciju NextGen koju je u julu održao u svom sedištu u Minhenu. Na ovom događaju predstavljena je vizija budućnosti BMW-a kroz futurističke i električne koncepte i modele. Slično je postupio i Daimler, u čijem vlasništvu je marka Mercedes, koji je budžet za nastup na sajmu smanjio za 30%.

Iako je na salonu u Frankfurtu izložio svoj prvi električni model Taycan, Porsche je ovaj automobil predstavio javnosti nedelju dana ranije, umesto da pravu svetsku premijeru održi pod kupolama sajma.

Nemački Handelsblatt izveštava da će se u svetlu najnovijih događaja predstavnici brojnih auto-kompanija, kao i Nemačkog udruženja proizvođača automobila, održati sastanak na kome bi razmotrili budućnost frankfurtskog auto-salona. Isti izvor navodi da je broj izlagača na ovogodišnjem sajmu smanjen za 20%, a izlagački prostor za 16%.

Jedan od predloga je da se Sajam automobila u Frankfurtu ubuduće transformiše u manifestaciju koja bi bila jeftinija za izlagače, a spominje se i mogućnost promene lokacije sa Frankfurtskog sajmišta (Messe Frankfurt), gde se trenutno održava, na neku drugu lokaciju.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva

Ekološki aktivisti blokirali glavni ulaz na Sajam automobila u Frankfurtu

Demonstranti u zaštitnim belim kombinezonima blokirali su glavni ulaz u kompleks u kojem se održava Sajam automobila u Frankfurtu.

Proteste je organizovala alijansa aktivista za zaštitu okoline pod nazivom “Sand im Getriebe”.

Stotine demonstranata optužuju proizvođače automobila i motornih vozila da predstavljaju “uništavaoce klime i okoline”.

Aktivisti se posebno protive trendu sve izraženije proizvodnje SUV vozila sa jakim motorima.

Sajam u Frankfurtu je otvoren u subotu i trajaće do 22. septembra, a posetioci u kompleks ulaze na sporedne ulaze.

I u subotu su aktivisti za zaštitu okoline protestovali na ulicama Frankfurta.

Organizatori tvrde da je na protestima bilo 25.000 ljudi, dok iz policije tvrde da ih je bilo 15.000.

Izvor: N1čitanja : 701Komentari