home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volvo XC40 Recharge

Tek što je predstavio svoj prvi električni model, SUV XC40 Recharge, Volvo već planira da u budućnosti u potpunosti pređe na proizvodnju automobila na struju, prenosi B92.

Povodom premijere Volvoa XC40 Recharge, prvi čovek kompanije - Hokan Samuelson, izjavio je za Autocar da ovaj švedski proizvođač namerava da se preorijentiše na električne modele, ali da će vreme prelaska na isključivo električne pogonske sistem zavisiti od tražnje kupaca.

"Više se ne postavlja pitanje 'da li', već 'kada' će se to dogoditi, a kupci su ti koji će na kraju odlučiti", objašnjava Samuelson.

"Što bude veći procenat potpuno električnih automobila među prodatim vozilima, to ćemo brže obustaviti naš program razvoja motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ako SUS motori budu činili samo mali procenat prodaje, verovatno ćemo ih brže ukinuti."

Volvo ima viziju da postane ekološki neutralan (u pogledu emsiije ugljen-dioksida) do 2040. godine i ako želi postići ovaj cilj, do tada će morati okončati proizvodnju automobila sa SUS motorima.

Što se tiče bliže budućnosti, Volvo namerava da elektrifikovana vozila do 2025. godine dostignu polovinu ukupne prodaje automobila ovog brenda.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 478Komentari