home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Elon Musk

Izvršni direktor „Tesla motorsa“ Ilon Mask rekao je da je Berlin odabran za lokaciju prve fabrike te kompanije na tlu Evrope. Osim fabrike, „Tesla“ će napraviti i inženjerski i razvojni centar u nemačkoj prestonici, prenosi RTS.

Proizvodnja „Teslinih“ električnih automobila na Starom kontinentu planira se da počne 2021. godine. Potez američkog giganta na polju električnih automobila dolazi u vreme oštre konkurencije iz Kine.

„Svi znaju da je nemačko inženjerstvo prvoklasno i to je jedan od razloga zašto će gigafabrika biti građena u Nemačkoj“, naveo je Mask.

Američki milijarder naveo je i da će postrojenje biti građeno blizu novog berlinskog aerodroma, a proizvodiće baterije, pogonske mehanizme i vozila.

Apetit za električnim vozilima drastično je porastao u Evropi, a svetski proizvođači vode burnu borbu da uzmu što veće parče tržišta.

Očekuje se da će brojne nove fabrike za proizvodnju električnih vozila biti izgrađene u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji, prenosi Bi-Bi-Si.

U Evropi na brojnim lokacijama se planira gradnja 16 fabrika za proizvodnju litijum-jonskih baterija, koje bi sve trebalo da prorade do 2023. godine.

Osim prve evropske fabrike, „Tesla“ istovremeno ulaže 1,6 milijardi dolara u veliko fabričko postrojenje u Šangaju. Američka kompanija time želi da pojača svoje prisustvo u Kini, najvećem tržištu automobila na svetu, koje je dosta pogođeno američko-kineskim trgovinskim ratom.

Izvor: RTS / Forbes / BBC

Foto: arhivačitanja : 284Komentari