home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes fabrika

Nemačke antimonopolske vlasti izrekle su kaznu vodećim domaćim proizvođačima automobila: BMW-u, Folksvagenu i Dajmleru u ukupnom iznosu od 100 miliona evra zbog kartelskog udruživanja za potrebe nabavke proizvoda od čelika, prenosi Tanjug.

U periodu od 2004. do 2013. godine ovi proizvođaci automobila redovno su se sastajali sa proizvođačima čelika i drugim kompanijama u lancu dobavljača radi dogovaranja jednakog iznosa nadoknade na nabavnu cenu čelika, saopštila je danas Kancelarija za suzbijanje kartelskih aktivnosti, prenosi Rojters.

Nezakonite cene, proistekle iz kartelskog dogovaranja, plaćane su najmanje 2016. godine, dodaje se u saopštenju.

Nemačke automobilske kompanije su prihvatile razrezane kazne.

Iz BMW-a su naveli da će platiti kaznu od 28 miliona evra, a portparolka Dajmlera je izjavila da će ta kompanija morati da plati 23,5 miliona evra.

To znači da gotovo polovinu od ukupno izrečene kazne, odnosno 48,5 milione evra, treba da plati najveći nemački prozivođač - Folksvagen.

Ta kompanija je odbila da komentariše visinu kazne, ali je pozdravila završetak istrage o kartelskom dogovaranju.

Antimonopolski regulator je naveo da nabavna cena proizvoda od čelika na koje je kartel uticao, a koji se koriste za proizvodnju radilica, zupčanika i šipki za upravljački sistem, čini manje od jedan odsto konačne vrednosti automobila.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs



čitanja : 462



Komentari