home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Fiat 500L

Ovogodišnja proizvodnja u kragujevačkom Fijat Krajsleru završava se u ponedeljak, 9. decembra. Proizvodnja u 2020., saznaje list Danas, startuje 15. januara, a zaposleni se sa zimskog kolektivnog godišnjeg odmora u fabriku vraćaju dan ranije.

Iz pogona Fijatove fabrike u Kragujevcu u 2019., prema nezvaničnoj informaciji, izašlo je nešto manje od 40.000 gotovih automobila, što je za više od 20.000 vozila manje nego lane, čime se nastavlja kontinuirani pad proizvodnje u kragujevačkoj fabrici koji traje od 2013., kad je sa montažnjih i proizvodnih traka sišlo rekordnih 117.000 vozila, nakon čega se taj broj, iz godine u godinu, smanjivao. Sa ovogodišnjom proizvodnjom manjom od 40.000 automobila, kapaciteti u Fijat Krajsleru iskorišćeni su tek sa nekih 25 posto.

U kragujevačkom Fijat Krajsleru, u kojem tokom godine ima 230 do 240 radnih dana, u 2019. bilo je više od 130 neradnih dana. Fabrika ima zakonsko pravo na proizvodne zastoje od 45 dana, ali je, zbog sve slabije potražnje za modelom “500L”, pre svega na severnoameričkim, u poslednje vreme i na evropskim tržištima, Vlada Srbije, na zahtev kompanije, Fijat Krajsleru u 2019, odobrila čak 87 dodatnih neradnih dana,koji su iskorišćeni u potpunosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, 28. novembra u Kragujevcu, da u dogledno vreme očekuje “važne vesti o Fijatu”. Poručio je da Kragujevčani mogu da računaju na podršku države toj kompaniji. U Fijat Krajsleru se špekuliše da će u prvoj polovini naredne godine u fabrici da bude oko 60 radnih dana, nakon čega će zaposleni da odu na plaćeno odsustvo, kako bi započele pripreme (izmeštanje linija i drugo) za početak proizvodnje novog ili još jednog modela.

Da li će tako da bude, ostaje da se vidi. Ono što se zna jeste da je ogranak Sindikata “Nezavisnost” u Fijat Krajsleru danas od menadžmenta kompanije zatražio da radnicima isplati 13 platu, ili Božićni bonus u iznosu od po 30.000 dinara, koliko iznosi njihova osnovna plata, bez minulog rada i nadoknada za topli obrok i prevoz. Poslodavac je, pojašnjavaju u “Nezavisnosti”, obavezan da radnicima isplati 13 platu ili Božićni bonus ukoliko kompanija posluje pozitivno. S obzirom, na niske troškove zbog drastično smanjene proizvodnje, Fijat Krajsler u Kragujevcu i ove godine je, smatraju sindikalci, najverovatnije poslovao bez gubitaka, tim pre što i dalje dobija državne subvencije.

– Radnici su veći deo godine proveli na plaćenim odustvima, koje im se plaća sa 65 odsto od redovne plate, a većina njih ima velike stambene i druge kredite. Kad im se od tako umanjenih plata odbiju rate kredita, kući nose ništa ili gotovo ništa, navodi se u obraćanju Sindikata “Nezavisnost” poslovodstvu Fijat Krajslera.

Izvor: Danas.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 951Komentari