home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla Semi

Kako prenosi Tanjug, Tesla je postala najvrednija američka automobilska kompanija u istoriji i na berzi se sada kotira više nego tradicionalni industrijski divovi Ford i Dženeral Motors (GM) zajedno.

Premda Ford i GM proizvode dva miliona vozila godišnje, a Tesla samo oko 300.000, deonice Tesle su u vrtoglavom usponu još od oktobra, kad je kompanija zabeležila frapantnu dobit i najavila tržišno lansiranje električnog kompakta Model Y mesecima pre planiranog roka, prenosi Novac.hr.

Iza svega stoji ekscentrični investitor, inženjer i pronalazač Ilon Riv Mask. Odrastao je u Južnoj Africi, da bi već kao 17-godišnjak emigrirao u Kanadu pa se potom stacionirao u SAD, gde je dospeo u sklopu studentske razmene.

Njegova lična vizija nije tek poslovna i zemaljska, nego i svemirska: misija mu je da izvede revoluciju u saobraćaju na zemlji i u galaksiji, smanjenje globalnog otopljenja kroz održivu proizvodnju i potrošnju energije, kao i smanjenje rizika istrebljenja ljudske rase putem kolonizacije drugih planeta.

Pored Tesle, Mask je osnivač i investitor SpaceX-a, OpenAI-ja, Neuralinka, Boring Companyja, kao i suosnivač SolarCityja i PayPala.

Bogatstvo jednog od vodećih svetskih tehnoloških lidera procenjuje se trenutno na gotovo 30 milijardi dolara, a najveći deo tog kolača uglavnom je povezan s impresivnim razvojem Tesle.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 429Komentari