home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Aston Martin i Gentex

Za Aston Martin, bočni retrovizori budućnosti bi mogli da budu kombinacija stare i nove tehnologije. Britanski proizvođač super-sportskih automobila, zajedno s dobavljačem Gentex Corp., razvio je sistem koji kombinuje aspekte tradicionalnih bočnih retrovizora s novim sistemima kamera za nadzor, prenosi Tportal.hr.

Saradnja Aston Martina i Gentexa, instalirana na prototipu DBS Superleggera, koristi tri kamere - po jednu u svakom spoljašnjem bočnom retrovizoru i jednu koja je postavljena na krov. Slike s kamera se prikazuju u višestrukim prikazima na ekranu unutar vozila na kojem se vidi u nazad.

Aston Martin i Gentex

Kako bi maksimizirao pogled koji dolazi s kamera, proizvođač automobila je povećao veličinu ogledala na bočnim retrovizorima. Ipak, ukupna veličina retrovizora manja je od onih na DB11, rekao je Daryl Wiseman, šef inženjeringa karoserije u Aston Martinu. Ova postavka je prototip.

Aston Martin i Gentex

'Možemo ga uzeti i staviti u odgovarajuće vozilo u određenom trenutku u budućnosti', rekao je Wiseman.

Iako neke evropske i azijske zemlje omogućavaju sistemima za nadzor kamerama da zamene tradicionalne retrovoizore, američka i kanadska pravila zahtevaju da vozila imaju unutrašnji retrovizor, kao i spoljašnji retrovizor na strani vozača.

Wiseman je rekao da je proizvođač automobila razvio sistem kako bi bio pravno usklađen na globalnom nivou.

'Verujemo da je ovo put kojim ćemo ići prema napred dok na Aston Martinu još postoje retrovizori', rekao je Wiseman. Verujemo da će to tako izgledati.'

Izvor: Tportal.hr

Foto: Aston Martinčitanja : 329Komentari