home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW logo

Kupci automobila marke “folksvagen“, u kojima je bio instaliran softver za varanje na testovima emisije gasova, mogu da tuže proizvođača automobila u zemlji gde su ga kupili, umesto da traže odštetu u Nemačkoj, presudio je Evropski sud pravde.

Slučaj je stigao na Evropski sud pravde nakon što je austrijski sud postupao na osnovu zahteva austrijskog udruženja potrošača VKI, koji je tražio u ime 574 vlasnika manipulisanih vozila da utvrdi da li je nadležan po tom pitanju, preneo je Rojters.

Sud pravde je saopštio da na osnovu zakona EU, podnosioci treba u principu da podnesu tužbu tamo gde optuženi ima prebivalište. Sud EU je utvrdio da je mesto gde je nastala šteta bilo to gde su automobili kupljeni od treće strane - u ovom slučaju u Austriji, preneo je AP.

U saopštenju je navedeno da proizvođač motornih vozila sa sedištem u jednoj državi članici koji vrši nedozvoljeno varanje na vozilima koja se prodaju u drugim državama članicama može opravdano očekivati pokretanje postupka pred sudovima tih država.

"Folksvagen" je priznao krivicu za varanje vlade SAD, što je postignuto ugradnjom softvera za prikrivanje podataka o emisiji gasova u gotovo 600.000 dizel vozila. Ovaj proizvođač automobila pregovara u Nemačkoj kako bi rešio parničnu tužbu u toj zemlji.

Izvor: Tanjug.rs / Reuters

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 216Komentari