home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Toyota EV

Sve više proizvođača automobila orijentiše se na modele sa električnim pogonom, ali je rukovodstvo Toyote izrazilo oprez prema ovom pravcu razvoja automobilske industrije. Toyota spada među najveće i najprofitabilnije proizvoađače automobila u svetu i za sada se fokusira na hibridne pogone da bi smanjila emisije CO2.

Vlade država širom sveta sve češće predlažu planove o zabrani vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Pojedine zemlje već su usvojile takve odluke, a predsednik Toyote Akio Tojoda kritikovao je takvu politiku i rekao da je previše “hajpa” kada je reč o električnim vozilima.

“Kada političari kažu `Hajde da se rešimo svih automobila koji koriste benzin’, da li shvataju o čemu govore?”, rekao je Tojoda na konferenciji koju je organizovalo Japansko udruženje proizvođača automobila.

Toyoda

Tojodina glavna primedba je razvijenost infrastrukture koja je neophodna za punjenje baterija električnih vozila. On je rekao da bi u Japanu bilo potrebno ulaganje od 135 milijardi dolara samo u infrastrukturu ukoliko bi sva vozila postala električna. On je napomenuo i da Japan najveći deo električne energije stvara sagorevanjem uglja i prirodnog gasa, što znači da električna vozila neće nužno dovesti do smanjenja emisija.

Drugo pitanje je uticaj na ekonomiju. Tojoda je rekao da bi eliminisanje automobila sa SUS motorima dovelo do ukidanja miliona radnih mesta jer je za proizvodnju električnih vozila potrebno manje radnika. Pored toga, električni automobili su u startu skuplji, pa bi mnogi građani teško mogli da ih kupe, rekao je prvi čovek Toyote, preneo je Vol Strit žurnal (Wall Street Journal).

Toyota u ovom trenutku ne proizvodi masovno električne automobile, ali planira najmanje 10 modela sa baterijama u provoj polovini ove decenije.

Izvor: Nacionalnaklasa.com

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 405Komentari