home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Boje vozila

Prema podacima udruženja proizvođača vozila i trgovaca (SMMT), najpopularnija boja kod kupaca novih automobila u Velikoj Britaniji je i dalje siva s 397.197 prodatih automobila i udelom od 24.3%, a odmah zatim slede crna i bela boja.

Kako prenosi Index.hr, sivu boju su najčešće birali kupci benzinaca i dizelaša, dok je bela boja najtraženija kod kupaca električnih vozila, a crna kod plug-in hibrida. Udruženje naglašava da je ovo bila rekordna godina po prodaji elektrifikovanih automobila s tržišnim udelom od čak 10%.

Dalje, bela boja je najtraženija kod malih automobila, dok crnu očekivano biraju kupci luksuznih limuzina.

Od 106 dostupnih nijansi kupci su najmanje birali bordo boju, dok je crvena boja zabeleežila drastičan pad popularnosti i najlošiji rezultat još od 1997. godine. Prodato ih je 147.222 primerka. Zanimljivo, iako nije prodato puno žutih automobila (6816) ipak se vidi rast udela od čak 50%.

Gledano po modelima, najprodavaniji crveni auto je Opel Corsa, žuti Peugeot 208, zeleni Mini, a plavi Ford Fiesta. Mercedesova A klasa je u Britaniji izuzetno popularna, a kupci najčešće biraju belu i crnu boju. Kupci Golfa igraju na sigurno, pa je njihov izbor siva boja.

Izvor: Index.hr

Foto: SMMTčitanja : 357Komentari