home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Jeep Grand Cherokee L

Jeep koristi oznaku „Cherokee“ od 1974., a danas se ona nalazi na dva popularna SUV modela. Godine 2013., tokom finalnih dana ere Chrysler grupe, pre spajanja s Fiatom, predstavnici Čirokija su izjavili za The New York Times da ih niko nije konsultovao pre nego što je Jeep preimenovao Liberty u Cherokee.

Kako pišu Vrele Gume, pod Stellantisovim krovom, nakon spajanja FCA i PSA, Jeep se suočava s pojačanim pritiscima da ukine korišćenje naziva starosedelačkog američkog naroda. Čak Hoskin Jr, poglavica Čirokija, izjavio je nešto ranije da je „Jeep s poštovanjem odbio“ da promeni naziv. Međutim, The Wall Street Journal, nakon razgovora sa šefom Stellantisa, Karlosom Tavarezom, sada izveštava da ova radikalna opcija nije u potpunosti odbačena. Mada čovek broj jedan četvrtog proizvođača automobila na svetu nije siguran da li postoji „realan problem“ u vezi s korišćenjem naziva „Cherokee“, on je obećao da će nesuglasice biti rešene, ukoliko ih uopšte ima: „Ako postoji problem, naravno da ćemo ga rešiti.“ Za sada, on ne vidi „bilo šta što bi se moglo pokazati negativnim“, dodavši da „Cherokee“ oznaka predstavlja „Jeepov način da kreira strast, naše umetničke sposobnosti“.

Karlos Tavarez je nastavio rekavši da su Stellantis i Jeep „spremni da prihvate sve, do tačke u kojoj donosimo odluke s odgovarajućim ljudima i bez posrednika“. Novoformirani koncern je potpuno svestan da je to tema s kojom treba ići lagano, s obzirom na popularnost Cherokeeja i Grand Cherokeeja. I ne samo to, već postoji i novi Grand Cherokee L sedmosed, koji će pristići 2022., koji će takođe morati da dobije novo ime.

Obnovljeni pregovori između Stellantisa i Cherokeeja proizilaze iz izjave koju je u februaru dao Čak Hoskin Jr: „Siguran sam da su namere dobre, ali nam ne čini čast da naše ime bude prikačeno na bok automobila“. Nov naziv bi predstao veliki poduhvat u marketinškom smislu, ali izgleda da je Karlos Tavarez otvoren za ideju o reberendiranju svojih uspešnih SUV modela.

Izvor: Vrele Gume

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 406Komentari