home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Honda Legend

Proizvođači automobila godinama teže trećem nivou autonomije, ali još ga niko nije postigao. Nije to uspelo ni Tesli, čiji čelnici tvrde da imaju sistem autonomne vožnje, ali u stvarnosti nemaju. Ipak, iznenada je izašla Honda s unapređenom verzijom svog Honda Sensing naprednog sistema pomoći vozaču (ADAS), nazvanog Honda Sensing Elite, koje će postati prvo komercijalno dostupno vozilo s trećim nivoom autonomije (SAE Level 3) u Hondinoj limuzini Legend.

Nivo 3 se značajno razlikuje od Nivoa 2 po tome što se prelazi s delimične automatizacije, poput Teslinog autopilota, na uslovnu automatizaciju, što znači da automobil može da čita svoje okruženje i donosi odluke na bazi onoga što vidi. Kako prenosi Revija HAK, to omogućava automobilu opremljenom sistemom Level 3 poput Honda Sensing Elite da deluje samostalno na bazi trenutne situacije. Takva sloboda se pruža funkcijom Honda Jaming Elite Traffic Jam Pilot, koja daje automobilu kontrolu nad  kočnicama, upravljačem i gasom. To omogućava automobilu da zadrži razdaljinu, brzinu i položaj trake, a sve to čini bez ikakvog doprinosa vozača, za kojeg Honda kaže da može da gleda televiziju/DVD na ekranu infotainmenta ili upravlja navigacijskim sistemom za traženje adrese odredišta.

Automobil opremljen Honda Sensing Elite može da vozi iza drugog vozila unapred zadatom brzinom i na bezbednoj udaljenosti. Ako sistem primeti da automobil ispred zaostaje ispod zadate brzine, sistem obaveštava vozača, a zatim pomaže pri prolasku i povratku na prvobitnu traku. Sistem obezbeđuje sigurnu promenu saobraćajne trake, a ako jeste, jednostavni pokret pokazivača smera pokrenuće siguran prolazak vozila ispred. Ako sistem navede vozača da ponovo preuzme kontrolu putem zvučnih, haptičkih i vizuelnih upozorenja, a vozač se ne uključi s kontrolama, aktiviraće se pomoć u nuždi. To će automobil dovesti do bezbednosg zaustavljanja uz ivicu puta. Honda tvrdi da je Sensing Elite testiran u 10 miliona jedinstvenih simuliranih scenarija i 1.3 miliona kilometara stvarnog testiranja. Za sada će se ova tehnologija pojaviti na ograničenom izdanju limuzine Honda Legend, i samo za Japan.

Samo 100 automobila biće dostupno s ovom tehnologijom u Japanu, a koštaće oko 92.000 evra.

Izvor: Revijahak.hr

Foto i video: Hondačitanja : 539Komentari