home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Solid

Ford Motor Co i BMW AG predvode finansiranje u iznosu od 130 miliona USD u startup Solid Power, saznaje Reuters.

To se dešava u trenutku dok proizvođači automobila nastoje da smanje troškove električnih vozila ulažući u razvoj pristupačnih, ali snažnih punjivih baterija.

Runda ulaganja u seriju B, koja uključuje firmu s rizičnim kapitalom Volta Energy Technologies, a koja omogućava Solid Poweru da proširi vlastite proizvodne mogućnosti i postavi proizvođača baterija da eventualno snabdeva buduća električna vozila, verovatno do kraja decenije, prema rečima šefa tehnologije baterijskih ćelija BMW-a Petera Lampa. Solid Power je odbio da otkrije na kom nivou finansiranja vrednuje kompaniju.

"Partnerstva i kapital koji dolazi zajedno s nama će nas zaista staviti na dobre temelje za izvršenje na našoj karti, koja jednostavno govoreći, kvalifikuje ovu tehnologiju za upotrebu vozila i uvodi je u vozila u ne tako dalekoj budućnosti", rekao je u intervjuu izvršni direktor i suosnivač Solid Power.

Proizvođači automobila se utrkuju u razvoju električnih vozila usred pooštravanja standarda emisije CO2 u Evropi i Kini.

Tehnologija čvrstih baterija uključuje uređaj za skladištenje energije velikog kapaciteta koji poboljšava litijum-jonske baterije, zamenjujući tečni ili gel-elektrolit čvrstim, provodljivim materijalom. Između ostalih prednosti, nova tehnologija nudi veću gustinu energije i bolju sigurnost zbog nedostatka zapaljivih komponenti. Solid Power tvrdi da njegova tehnologija može da isporuči 50% veću gustinu energije od trenutnih litijum-jonskih baterija.

Solid Power, sa sedištem u blizini Denvera, početkom ove godine je primio investiciju od pet miliona dolara u konvertibilnim obveznicama BMW iVenturesa. Njegovo partnerstvo s nemačkim proizvođačem automobila je započelo 2016. godine.

Nakon najnovijih ulaganja, Ford i BMW će imati jednake, neidentifikovane udele u Solid Poweru, koji je osnovan 2012. godine kao izdvajanje iz Univerziteta Colorado Boulder.

Izvor: Seebiz.eučitanja : 380Komentari